X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

A fost lansat volumul „Arta cinematografică din Republica Moldova”

1 apr. 2015,, 17:45   Societate
4274 0
Состоялась презентация книги «Кинематографическое искусство Республики Молдова»
Foto: wordpress.com
Ieri, Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei a lansat volumul „Arta cinematografică din Republica Moldova”, semnată de cercetătorii Ana-Maria Plămădeală, Dumitru Olărescu și Violeta Tipa, informează NOI.md.

Acest volum evidențiază trei ipostaze ale filmului din țara noastră și cuprinde puțin peste 600 de pagini. Prima parte, scrisă de Ana-Maria Plămădeală, relatează despre filmul de ficțiune (1957-2001), partea a doua, alcătuită de Dumitru Olărescu, - despre filmul de nonficțiune (1928-2011), și ultima parte, cea despre fenomenul filmului de animație moldovenesc (1968-2001) este semnată de Violeta Tipa. Fiecare parte întrunește informații detaliate despre fiecare fenomen în detalii, iar pe finalul acestora se pot întîlni cadre din filme.

Prezent la lansarea volumului, viceministrul Culturii Igor Șarov a subliniat că acest volum „cu siguranță va fi un eveniment în domeniul editării de carte a acestui an” aducînd felicitări autorilor pentru lucrarea deosebită scrisă de ei.

La rîndul său, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Sergiu Prodan, a remarcat importanța apariției volumului. „Este o carte foarte importantă, ea încheie ciclul cinematografiei sovietice moldovenești. Cinematografia moldovenească nu se știe dacă va apărea sau nu. Sperăm că după ce a fost aprobată Legea cinematografiei statul va aloca mijloace financiare și pentru producția de filme”.

Compozitorul Eugen Doga a opinat că, în pofida faptului că cinematografia moldovenească a fost foarte mult ideologizată în perioada sovietică, totuși au mai rămas filme de calitate, care pot fi vizionate oricînd. „Acestea sînt filmele lui Emil Loteanu, Gheorghe Vodă, Vlad Ioviță și mulți alți regizori. Iată de ce n-aș spune că n-avem cinematografie. În mulți dintre noi zace dorul de a crea. Cred că dacă vor fi bani și se va păstra această dorință, cu siguranță va fi relansată și cinematografia noastră”, a remarcat Eugen Doga.

Recent, prin hotărîrea Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică, volumul a fost apreciat cu premiul special pentru realizări științifice valoroase ale AȘM, autorii și lucrarea în sine devenind laureați ai acestui prestigios concurs.

Volumul „Arta cinematografică din Moldova” a apărut la editura „Grafema Libris” într-un tiraj de 500 de exemplare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?