Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Fermierii vor stabili formele ulterioare de protest (VIDEO)

31 mar. 2015,, 16:00   Economie
3198 1

Фермеры определят формы дальнейших протестов (ВИДЕО)
Foto: noi.md

Decizia privind continuarea acțiunilor de protest la nivel național ale agricultorilor din Republica Moldova, precum și formele de protest, urmează să fie luată vineri sau cel tîrziu lunea viitoare, după ședința conducătorilor tuturor organizațiilor agricole și asociațiilor Federației Naționale a Fermierilor. O declarație în acest sens a fost făcută de preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, după adunarea generală de raport a „Uniagroprotect”, informează NOI.md.

Alexandru Slusari a menționat că fermierii vor decide acțiunile ulterioare în condițiile în care autoritățile nu au îndeplinit cerințele producătorilor agricoli. Agricultorii vor hotărî cum vor continua acțiunile de protest, deoarece există mai multe propuneri în acest sens, inclusiv blocarea drumurilor și introducerea tehnicii agricole în Chișinău.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect” a spus că el personal consideră că agricultorii nu trebuie să se oprească și să facă un pas înapoi, ci să le ceară în continuare autorităților să îndeplinească cerințele înaintate. „Trebuie de protestat prin toate mijloacele legale, uneori dure, dar trebuie de impus Guvernul să respecte producătorii agricoli și să-și onoreze promisiunile electorale”, a menționat Alexandru Slusari. Potrivit lui, agricultorii trebuie să obțină de la autorități cel puțin majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii pînă la 1,2 miliarde de lei din contul includerii asistenței de 17 milioane de euro, oferite de UE în cadrul programului ENPARD Moldova (suport pentru agricultură şi dezvoltarea rurală). Alexandru Slusari a explicat că, dacă aceste mijloace nu vor fi adăugate la Fondul de subvenționare, Moldova va pierde acești bani, deoarece UE nu va mai aloca fonduri noi. „Reprezentanții UE le spun autorităților moldovenești că dacă agricultura este ramura strategică a țării, atunci ei trebuie să cheltuie bani pentru acest domeniu și atunci acești bani se vor întoarce. Este o logică sănătoasă”, a menționat preşedintele Uniunii „Uniagroprotect”.

Potrivit lui Alexandru Slusari, în cadrul ultimei întîlniri a producătorilor agricoli cu premierul Chiril Gaburici, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a avut o poziție constructivă față de fermieri, susținînd ideea majorării Fondului de subvenționare a agriculturii din contul programului ENPARD Moldova. Însă mărimea Fondului rămîne la nivelul de 610 milioane de lei și după achitarea compensațiilor fermierilor bani practic nu vor rămîne.

Alexandru Slusari din nou a îndemnat Guvernul să aibă o atitudine europeană față de ramura de bază a țării, amintind că în statele UE, pentru susținerea agriculturii sînt alocate circa 43% din totalul veniturilor. „Noi solicităm o schimbare reală a atitudinii față de agricultura țării”, a menționat Alexandru Slusari, subliniind că pentru aceasta e nevoie doar de voință politică. În acest sens el a amintit că în ultimii ani Fondul rutier a crescut brusc pînă la 1,3 miliarde de lei și autoritățile pot proceda la fel și în cazul agriculturii.

Referindu-se la piața produselor petroliere, Alexandru Slusari a menționat că statul nu a întreprins niciun fel de măsuri pentru demonopolizarea acestei piețe, companiile au micșorat prețurile cu 10%, în timp ce la bursele internaționale petrolul s-a ieftinit cu 60%. Agricultorii plătesc cu cel puțin doi lei mai mult pentru un litru de motorină. Alexandru Slusari a menționat că amendamentele la Legea pieței produselor petroliere de doi ani se prăfuiesc pe poliță. Proiectul nu a ajuns în Parlament și a fost rechemat. Organele de stat nu doresc să adopte legi antimonopol, de aceea monopoliștii mențin prețuri înalte și statul este de partea lor.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?