Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Tradiţii şi secrete de încondeiere a ouălor de Paşti

30 mar. 2015,, 11:45   Societate
181 0
Некоторые хозяйки принялись за роспись яиц к Пасхе
Foto: vnore.net
Gospodinele au început deja pregătirile pentru sărbătorile Pascale, astfel încât masa de sărbătoare să fie mai frumoasă decât în alţi ani.

Unele doamne vor transforma ouăle în adevărate capodopere. Conform tradiţiei, acestea se vopsesc în Joia Mare în culoarea roşie. Se poate opta şi pentru alte nuanţe.

Pentru ca ouăle să prindă culoare, mezina familiei Bujor din satul Trebujeni, raionul Orhei le încondeiază. Acestea sunt dăruite celor dragi sau sunt folosite ca un element decorativ.

"Facem o găurică, se golește totul din el, rămâne doar o singură găurică și apoi îl încondeiem. Cea mai bună vopsea este cea de lână, dar putem vopsi și cu vopsea colorată pentru ouă", spune Mihaela Bujor.

Mihaela muncește la încondeierea unui ou în jur de două ore: "Trebuie să fie trei culori. De obicei ceea ce colorăm pe alb este ceară naturală de albine. De obicei, sunt figuri tradiționale din linii, romburi, pătrățele, cruciulițe, dar se poate diferite figuri".

Ca ouăle să aibă o culoare uniformă, tanti Vasilisa, adaugă în apa cu vopsea oţet: "Ca să folosim vopsea naturală, adunăm coaja de ceapă, punem și o fierbem până este cafenie ca iodul, apoi vopsim ouăle."

Gospodinele folosesc tehnici diferite pentru încondeiere.

"Luăm o lumânare și pe ou facem floricica. Când lumânarea e aprinsă cade picătura aceea sau două, trei și când o punem în vopsea ceara se dă într-o parte și rămâne alb", spune tanti Vasilisa Bujor.
Vopseaua pentru ouă costă în pieţe între 3 lei şi 45 de lei. Preţul variază în funcţie de cantitate, producător şi diversitatea de culori.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?