Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Vasile Chirtoca: Pentru a înțelege că sportul unește, trebuie să-l practici (FOTO)

30 mar. 2015,, 11:15   Sport
3881 0
Василий Киртока: «Спорт объединяет, и чтобы это осознать - им надо заниматься»
Foto: noi.md
Președintele holdingului DAAC-Hermes SA, Vasile Chirtoca, a acordat un interviu blitz publicației NOI.md imediat după ce a fost declarat laureat al marelui premiu al celui de-al IV-lea Festival Euro-Asiatic de Arte Marțiale Voievod-2015.

NOI.md: Ce importanță are popularizarea artelor marțiale în țara noastră și ce rol revine Festivalului de Arte Marțiale, desfășurat astăzi?

Vasile Chirtoca (VC): În Moldova, deja de mai mulți ani activează Federația de Luptă Națională „Voievod”, condusă de Nicolae Pascaru. Îmi place că instructorii de la Voievod le inspiră tinerilor discipoli nu doar sîrguință și dragoste de muncă, iar sportul este o muncă grea, dar și tendința de a fi puternici, nobili, capabili să-și apere prietenul, soția, familia și, în sfîrșit, Patria. Îmi place, de asemenea, că pregătirea la Voievod se bazează pe conștientizarea civilă a apartenenței sale la statul moldovenesc, la identitatea spiritului pămîntului nostru. Voievod cultivă în rîndurile tineretului dragostea față de țara natală și venerația față de istoria ei. Doar la școli aceste cunoștințe sînt predate într-o formă corectată, de dragul politicienilor. Anume de aceea Federația de Luptă Națională „Voievod” întotdeauna poate conta pe susținerea noastră.

Astăzi, aici se desfășoară un turneu internațional, devenit tradițional, la care sosesc atît amatori de arte marțiale, cît și reprezentanții Federației „Voievod” dintr-un șir de țări. Aici sînt stabiliți cîștigătorii.

NOI.md: Cît de neașteptată pentru Dvs. a fost decorarea cu cea mai înaltă distincție a Festivalului?

VC: Sincer, astăzi nu am planificat să vizitez competițiile și nu prea înțelegeam de ce Nicolae Pascaru insistă să fiu prezent. Pentru mine decorarea cu sabia lui Ștefan cel Mare a fost o surpriză plăcută. Nu voi nega, de acum eu voi păstra acest simbol al demnității cu plăcere.

NOI.md: Sînteți cunoscut drept un participant permanent la manifestările de popularizare a sportului din Republica Moldova. Este o memorie a carierei sportive personale?

VC: Pentru ca să înțelegi ce înseamnă sportul în viața unui tînăr și cum influențează el asupra vieții la maturitate și reușitei carierei, trebuie să treci prin asta personal. Desigur, acest fapt are influență. În plus, eu am doi feciori și cunosc mediul în care cresc copiii noștri. Realitățile acestui mediu nu pot să nu provoace îngrijorarea. Și acest fapt servește drept motivație pentru susținerea sporturilor, care contribuie la distragerea copiilor de la influența negativă a străzii, protejarea lor de droguri și crime, transformarea băieților timizi în bărbați curajoși, face copii noștri mai hotărîți și-i învață să se afirme în calitate de cetățeni și oameni adevărați. Rolul social al sportului este unul foarte mare. Eu personal consider că toată lumea trebuie să facă sport. Este minunat, este distractiv, este cea mai bună a alcoolului, drogurilor și fumatului. În afară de aceasta, sportul ne învață să ne mobilizăm și toți sportivii știu să muncească. Sportul unește și, pentru a înțelege acest lucru, trebuie să-l practici.

Pe 28 martie, la Chișinău a avut loc cel de-al IV-lea Festival Euro-Asiatic de Arte Marțiale „Voievod” 2015. Evenimentul a fost organizat de Federația de Luptă Națională „Voievod”. În cadrul inaugurării solemne a Festivalului Voievod 2015, președintele holdingului DAAC-Hermes SA, Vasile Chirtoca, s-a învrednicit de cea mai înaltă distincție – sabia lui Ștefan cel Mare (o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare, al cărei original este păstrat la Istanbul). Acest premiu a fost acordat lui Vasile Chirtoca de către organizatorii Festivalului, pentru merite deosebite în popularizarea sportului și susținerea programelor pentru tineret.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?