Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Bancherul care a salvat Rusia

29 mar. 2015,, 01:00   Externe
10142 5

Глава Центробанка спасла российскую экономику от падения в пропасть
Foto: livejournal.com

"Trebuie sa intervenim", repeta cu disperare un functionar al Bancii centrale a Rusiei. Urmarind pe tableta reactia rublei la cresterea dobanzii de politica monetara, presedintele institutiei, Elvira Nabiullina, a respins categoric ideea. "Nu, a spus ea. Nu acum. Rusia nu va mai lupta cu oscilatiile rublei".

A fost o hotarare curajoasa si care, acum, incepe sa dea roade. Desi scopul sanctiunilor occidentale au vizat pedepsirea Rusiei si, implicit a economiei ei, pentru interventia din Ucraina, rubla se stabilizeaza. De la "martea neagra", cand moneda nationala a tarii a afisat cea mai mica valoare din istorie, ea s-a apreciat cu 19% fata de dolarul american, demonstrand cel mai bun rezultat dintre valutele celor 24 de state cu economie in curs de dezvoltare, scrie, intr-un comentariu pe aceasta tema, agentia Bloomberg.

Rusia continua sa se confrunte cu o recesiune agresiva, determinata de scaderea preturilor la petrol, iar numeroase banci intampina serioase dificultati. Se pare insa ca economia s-a indepartat de marginea prapastiei. Prin urmare, misiunea Elvirei Nabiullina este, acum, de redresare a economiei in plina degringolada. Chiar daca multi analisti considera ca deciziile definitive ale Bancii centrale sunt luate, in realitate, de presedintele Vladimir Putin, atitudinea Nabiullinei vine sa contrazica aceasta ipoteza.

De-a lungul anilor, acest specialist in finante a dobandit autoritate si dreptul la o linie directa cu seful statului. Nabiullina, sublniaza Bloomberg, nu ezita sa spuna lucrurilor pe nume, sa-si impuna punctul de vedere. Surse apropiate sefului Bancii centrale spun ca anul trecut, cand majoritatea consilierilor de la Kremlin ii recomandau presedintelui Putin sa instituie controlul asupra fluxurilor de capital, Nabiullina s-a opus categoric, insistand ca rubla trebuie lasata sa "pluteasca liber". Putin a ascultat-o, oferindu-i, totodata, posibilitatea de a gestiona singurile treburile Bancii.

"A fost un moment istoric, pentru ca l-a convins pe Putin sa adopte o solutie de piata pentru o problema care ameninta intreg sistemul bancar", a comentat pentru Bloomberg seful UBS AG Russia, Rair Simonyan. In opinia lui, Rusia putea ajunge in izolare economica. Propunerea Nabiullinei s-a dovedit unul dintre cele mai mari riscuri financiare din toti cei 15 ani de mandat ai presedintelui Putin. Mai intai, ea a procedat la o majorare surprinzatoare a dobanzii cheie - de la 10,5% la 17%. Apoi, a refuzat o interventie pe piata valutara.

Putin o suna aproape zilnic pe Nabiullina, fost ministru al economiei si fost consilider prezidential, numita in fruntea Bancii centrale in 2014. Se spune ca atunci cand suna telefonul "rosu", Nabiullina este lasata singura. Potrivit unui ultim sondaj Bloomberg, increderea economistilor in actiunile Bancii centrale a Rusiei sporeste. Dintre 29 de experti intervievati de agentie, 19 au acordat institutiei patronata de Nabiullina note pozitive, fata de doua negative.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?