X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Primarul general cere de la chișinăuieni 45 de milioane de euro

27 mar. 2015,, 16:00   Societate
5165 13
45 миллионов евро просит у кишиневцев генпримар Киртоакэ
Foto: moldova24.net
Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, solicită locuitorilor capitalei și suburbiilor să colecteze 45 de milioane de euro în calitate de compensație pentru desfășurarea lucrărilor de asigurare a unui regim modern de eficientizare energetică a blocurilor de locuințe. Pimarul a lansat această propunere vineri, 27 martie, în cadrul unei conferințe de presă speciale pentru prezentarea proiectului pe care primăria capitalei intenționează să-l realizeze, notează NOI.md.

Luînd cuvîntul în cadrul conferinței de presă, organizate cu ocazia prezentării proiectului de asigurare a eficienței energetice a clădirilor publice şi blocurilor de locuinţe de la Chișinău, Dorin Chirtoacă a comunicat că a susținut consultări preliminare cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Potrivit primarului, bancherii europeni sînt dispuși să aloce mijloacele necesare, însă una dintre condițiile înaintate a fost compensarea a 10 la sută din cheltuieli, pe care Dorin Chirtoacă le-a sugerat locuitorilor municipiului să și le asume.

„Consider că acest proiect trebuie să-i unească pe toți locuitorii Chișinăului, a declarat Dorin Chirtoacă. Pentru a moderniza și a izola toate clădirile din capitală și suburbii, sînt necesari 500 de milioane de euro, ceea ce constituie doar o jumătate din mijloacele sustrase de la Banca de Economii”, a menționat primarul.

Dorin Chirtoacă a explicat că pentru ajustarea caracteristicelor clădirilor publice la standardele europene de eficientizare energetică, sînt necesari 50 de milioane de euro. Încă 450 de milioane de euro sînt necesari pentru desfășurarea lucrărilor în blocurile fondului de locuințe. Edilul a precizat că este vorba despre aproximativ 2500 de blocuri de locuințe, edificate în perioada URSS, deoarece blocurile noi se construiesc la Chișinău cu respectarea tehnicilor de eficientizare energetică. Chirtoacă a mai explicat că blocurile particulare nu fac parte din proiectul inițiat de Primărie, însă pentru acestea, potrivit informației primarului general, posibil va fi lansat un proiect separat de modernizare.

Conform planurilor Primăriei, lucrările necesare pentru modernizarea edificiilor sînt: izolarea acoperișului, subsolurilor, pereților, renovarea rețelelor de ventilare, iluminatul pe scări, schimbarea geamurilor și construcția punctelor termice proprii pentru asigurarea furnizării neîntrerupte a energiei termice și apei calde. Chirtoacă a adus în calitate de exemplu blocul de locuințe cu 9 etaje, 72 de apartamente, din strada Alba-Iulia 94/1, în care toate lucrările sus-enumerate au costat 180 de mii de euro. „Astfel, compensația pentru modernizarea clădirilor îl va costa pe fiecare proprietar al apartamentului din capitală circa 250 de euro”, consideră Dorin Chirtoacă.

„Proprietarii de apartamente vor fi nevoiți să achite 4-5, cel mult 10 mii de lei, în schimb termenul de exploatare a blocurilor va fi prelungit cu 50-100 de ani”, a relatat primarul general.

El a mai menționat că nimeni nu va fi ”forțat” să compenseze modernizarea. În opinia lui Chirtoacă, pentru a fi incluși în program, locuitorii unuia sau ai cîteva blocuri de locuințe trebuie să creeze o asociație și să perfecteze listele ce confirmă disponibilitatea de a achita compensația necesară. După aceasta ei trebuie să se adreseze la administrația orașului cu solicitarea de a fi incluși în programul de modernizare. După ce se va convinge de dorința locuitorilor de a plăti, Primăria va delega la blocul în cauză un „audit energetic”, care va determina ce sumă urmează să achite fiecare proprietar de locuință. „Nu văd de ce cineva ar refuza această propunere, a menționat Dorin Chirtoacă, la noi apartamentele sînt privatizate și responsabilitatea de 100 la sută revine proprietarilor. Prin urmare, Primăria ar putea face invers – să-și asume compensarea a 10 la sută din lucrările de modernizare a blocurilor de locuințe”, a specificat edilul.

În opinia lui Dorin Chirtoacă, termenul de realizare a proiectului este de 20 de ani. „Avem în față exemplul țărilor europene în această chestiune, a spus Chirtoacă. În fosta RFG astfel de lucrări au fost inițiate imediat după unirea Germaniei și au durat circa 20 de ani”.

Primarul general, Dorin Chirtoacă, Primăria Chișinău, standarde de eficiență energetică

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?