Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

UE recomandă Moldovei să intensifice lupta cu corupţia

27 mar. 2015,, 08:15   Politică
4625 4
ЕС рекомендует Молдове пересмотреть Конституцию
Foto: moldnews.md
Uniunea Europeană consideră că Moldova trebuie să intensifice lupta cu corupţia, să continue reformele din justiţie, să îmbunătăţească sistemul managementului corporativ, să sporească transparenţa din sectorul bancar şi să revizuiască Constituţia. Acest fapt rezultă din raportul Comisiei Europene privind vecinătatea europeană în 2014, în care este evaluată realizarea Politicii Europene de Vecinătate (PEV) cu 16 ţări partenere din Europa de Est şi în sudul Mării Mediterane, şi sînt prezentate recomandări pentru un an, informează agenţia "Infotag".

În document se menţionează că în 2014 au fost semnate acorduri de asociere cu Moldova, Georgia şi Ucraina, a avut loc reformarea democratică în Tunisia, şi au fost fortificate relaţiile cu Maroc. Totuşi, conflictele şi crizele legate de securitatea şi problemele umanitare, rămîn atît în Est, cît şi în Sud, în special sub formă de atacuri şi ameninţări teroriste.

În opinia autorilor, anul 2014 a reprezentat o perioadă de stabilitate politică în Moldova, autorităţile căreia "continuă să lucreze intensiv asupra agendei europene a ţării".

În raport se menţionează progresul Republicii Moldova în domeniul protecţiei drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

"Guvernul a realizat cu succes sarcini principale din Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016. Totuşi, reforma procuraturii rămîne a fi una dintre principalele probleme", consideră Comisia Europeană.

Instituţia a remarcat succesele înregistrate în fortificarea relaţiilor cu Găgăuzia şi reglementarea conflictului transnistrean.

UE a alocat Moldovei într-un an, prin Instrumentul European de Vecinătate, 131 de milioane de euro pentru sprijinirea realizării Acordului de liber schimb, reformei finanţelor de stat, agriculturii şi dezvoltării mediului rural.

Mai detaliat raportul UE privind Moldova va fi prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de către şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?