X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Poliția de frontieră a dat peste un autoturist foarte naiv

26 mar. 2015,, 16:00   Societate
8729 3
Погранполиции попался фантастически наивный автотурист
Foto: fbcdn.net
Un cetățean al Moldovei în vîrstă de 49 de ani a prezentat la control angajaților Poliției de frontieră la punctul de trecere Palanca „un permis de conducere internațional”, pe care grănicerii l-au considerat drept unul fantezist, a comunicat Serviciul de presă al Poliției de Frontieră joi, 26 martie.

Documentul nu aparține niciunui stat, însă posesorul a încercat să convingă grănicerii că acesta îi oferă dreptul de a conduce automobilul prin întreaga lume. Agenția NOI.md s-a convins că un asemenea permis într-adevăr poate fi comandat pe Internet, însă acesta reprezintă o simplă traducere a permisului de conducere în cîteva limbi.

Grănicerii de la punctul de trecere Palanca au suspectat șoferul automobilului Mitsubisi L200, care a prezentat la intrarea în țară un permis de conducere de model nestabilit, de încercarea de a utiliza documentul falsificat. Documentul nu are indici ce ar sugera țara emitentă.

Turistul care a prezentat „documentul” a încercat să-i convingă pe grăniceri că „permisul de conducere internațional”, achiziționat de el pe Internet, îi oferă dreptul de a conduce mijloacele de transport în orice punct al globului. Grănicerii nu l-au crezut pe conducătorul auto, calificînd versiunea lui drept una „fantezistă”, și au ridicat și transmis documentul la expertiză.

Documentul prezentat grănicerilor este o cartelă de plastic, întitulată „permis de conducere internațional”, eliberată de „Asociația Internațională de Automobile”. Inscripțiile pe cartelă sînt efectuate în cîteva limbi europene (inclusiv rusă), precum și în limba chineză și arabă. Cartela a fost eliberată în anul 2008 și expiră în anul 2018.

Deoarece șoferul avea asupra sa și permisul de conducere național de model stabilit, grănicerii i-au permis să-și continue drumul.

NOI.md a constatat că orice persoană poate să comande un permis similar pe pagina organizației neguvernamentale International Automobile Association (IAA), cu sediul la New-York și Moscova. Totodată, în anexă scrie că cartela plastică reprezintă doar o traducere în cîteva limbi internaționale a permisului de conducere valabil. Administrația IAA consideră că existența cartelei cu traducerea datelor permisului de conducere național va facilita comunicarea șoferului în întreaga lume. De asemenea, în anexă mai scrie că permisul eliberat de IAA este valabil doar în prezența celui original. Taxa de perfectare a cartelei pe un termen de 10 ani constituie 50 dolari SUA, plus cel puțin 2 dolari cheltuieli de livrare a cartelei prin poștă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?