X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Parlamentul a adoptat amendamentele la Legea instituţiilor financiare, ce extind competenţele BNM

25 mar. 2015,, 12:30   Politică
2929 3
Парламент увеличил полномочия НБМ
Foto: vedomosti.md
Parlamentul a adoptat marţi concomitent în două lecturi modificările la Legea privind instituţiile financiare, ce prevăd extinderea competenţelor Băncii Naţionale (BNM) în ceea ce priveşte stabilirea termenului moratoriului la administrarea specială a băncilor comerciale. Potrivit agenţiei "Infotag", documentul a fost sprijinit de deputaţii din Partidul Comuniştilor (PCRM), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PDM). Deputaţii din Partidul Socialiştilor şi Partidul Liberal au boicotat şedinţa.

Documentul, adoptat după discutarea situaţiei din sectorul financiar-bancar, prevede că termenul moratoriului stabilit de BNM în privinţa băncilor aflate sub administrare specială poate fi prelungit de la patru la nouă luni, iar după necesitate – cu alte 90 de zile. În opinia autorilor, acest fapt va asigura regulatorului competenţele necesare pentru asanarea situaţiei financiare a băncilor aflate sub administrare externă.

O încercare de a lua această decizie a fost întreprinsă săptămîna trecută, însă atunci acestui fapt s-au opus deputaţii din Partidul Comuniştilor, care au solicitat ca iniţial să fie audiat raportul Comisiei de anchetă privind situaţia din sectorul bancar. Preşedintele Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, a spus că documentul adoptat "are alt sens, ascuns, faţă de cel anunţat de deputaţii coaliţiei de guvernare".

"S-au creat condiţii pentru sustragerea pe viitor a banilor. Cred că va fi prelungit moratoriul în privinţa a trei bănci şi li se vor acorda suplimentar 7-10 miliarde de lei, care, de asemenea, se vor evapora din bănci. PLDM, PDM şi PCRM înţelegeau perfect ce decizie iau", a spus politicianul, menţionînd că partidul său va contesta legea la Curtea Constituţională.

În prezent, în Moldova trei bănci comerciale se află sub administrare specială: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Termenul moratoriului, în cadrul căruia accesul la activele băncii este strict limitat, iar administratorul special se ghidează de necesităţile băncii, nu de solicitările creditorilor şi instanţelor de judecată, urma să expire pe 27 martie. Moratoriul nu permite acţionarilor sau persoanelor afiliate băncii să înstrăineze resursele băncii. Conform modificărilor, interdicţia pentru bunurile băncii poate fi prelungită de BNM, în caz de necesitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?