Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

BNM a explicat creșterea veniturilor băncilor obținute din diferențele de curs valutar

24 mar. 2015,, 16:15   Economie
3518 0

НБМ объяснил рост доходов банков от курсовых разниц
Foto: gorlovka.today

Banca Națională a Moldovei a explicat creșterea semnificativă a veniturilor înregistrate de bănci din diferențele de curs valutar în ianuarie-februarie 2015, menționînd că în fond aceasta a fost condiționată de majorarea veniturilor nerealizate din reevaluarea activelor și pasivelor în valută străină, care reprezintă venituri virtuale, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat emis de BNM, în primele două luni ale anului 2015 profiturile sectorului bancar au constituit 335,9 milioane de lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, acestea au sporit cu 171,7 milioane de lei sau cu peste două ori (cu 104,6 la sută).

Majorarea profitului a fost condiționată de creșterea veniturilor neaferente dobînzilor cu 1 miliard 079,9 milioane de lei, și anume de majorarea veniturilor din diferențele de curs de schimb cu 1 miliard 023,7 milioane de lei, pînă la 1miliard 114,7 milioane de lei, în urma deprecierii leului moldovenesc față de principalele valute străine.

Potrivit BNM, această sumă este compusă din veniturile nerealizate din reevaluarea activelor și pasivelor în valută străină în valoare de 738,2 milioane de lei și veniturile realizate din operațiunile valutare în mărime de 376,5 milioane de lei. Veniturile nerealizate din reevaluarea activelor și pasivelor în valută străină reprezintă venituri virtuale care pot să crească sau să scadă în funcție de evoluția ratelor oficiale de schimb ale leului moldovenesc și de mărimea poziției valutare deschise de fiecare bancă.

Veniturile din operațiunile valutare sînt obținute din diferența de curs valutar la operațiunile de cumpărare și vînzare de valută străină efectuate de băncile licențiate pe piața valutară interbancară și cea intrabancară.

După cum menționează BNM, potrivit situației din 28 februarie 2015, cele mai mari venituri nerealizate din reevaluarea activelor și pasivelor în valută străină au fost înregistrate de Banca de Economii și au constituit 640,7 milioane de lei, fiind obținute în principal din reevaluarea depozitelor semnificative în valută străină ale băncii la Banca Socială. Veniturile Băncii de Economii din operațiunile valutare au constituit 32,7 milioane de lei și sînt comparabile cu veniturile obținute de alte bănci licențiate care au o rețea dezvoltată de agenții și filiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?