X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Acum mingea e în terenul Chișinăului

23 mar. 2015,, 17:15   Politică
9078 7

Expert: Acum mingea e în terenul Chișinăului
Foto: europalibera.org

Victoria Irinei Vlah la alegerile din Găgăuzia a demonstrat încă o dată că societatea moldovenească este orientată mai mult geopolitic. Opinia aparține analistului politic Alexei Tulbure, care a precizat pentru NOI.md că relația dintre Comrat și Chișinău depinde în acest moment de puterea centrală.

Potrivit interlocutorului, spre deosebire de predecesorii săi, Irina Vlah este avantajată de faptul că e un politician de talie națională, care cunoaște dedesubturile politicii moldovenești.

„Nu e o surpriză pentru nimeni faptul că a cîștigat Irina Vlah. Am văzut cum lucrează eforturile susținute de peste hotare și la alegerile parlamentare. Societatea e orientată mai mult geopolitic decît politic, e foarte receptivă la semnalele venite din exterior. Putem spune că acest rezultat e și consecința fărădelegilor făcute de puterea de la Chișinău. Irina Vlah e un politician experimentat, care și-a construit carierea aici, are capacități pentru a întreține un dialog cu Chișinăul”, a menționat Tulbure.

Politologul se arată convins că modul în care vor evolua relațiile dintre cele două părți depinde în mare parte de receptivitatea puterii centrale. Deocamdată, spune analistul, autoritățile de la Chișinău au creat doar temei pentru apariția unor noi tensiuni.

„Întrebarea care mă preocupă este dacă Chișinăul este gata să coopereze cu această regiune importantă din sudul țării. Pînă acum nu s-au văzut mari eforturi din partea Chișinăului să pornească un dialog. Judecînd după declarațiile făcute de Irina Vlah la Comrat, există disponibilitate de conlucrare, așa că putem spune că mingea acum e în terenul Chișinăului”, a conchis expertul.

Precizăm că Irina Vlah a cîștigat din primul tur alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, acumulînd 51,1 la sută din voturile alegătorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?