Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Discuții aprinse în Parlament pe marginea unui proiect propus de comuniști

19 mar. 2015,, 11:26   Politică
4920 1

Discuții aprinse în Parlament pe marginea unui proiect propus de comuniști
Foto : tv7.md

Propunerea fracțiunii PCRM privind atribuirea statutului de raion național-cultural, prin lege, raionului Taraclia, a stîrnit discuții aprinse în plenul Parlamentului. În timp ce democrații, liberal-democrații și socialiștii s-au arătat dispuși să susțină inițiativa, liberalii au criticat propunerea, informează NOI.md.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a acuzat pe deputații comuniști de faptul că încearcă să creeze disensiuni în teritoriu. „Nu avem nicio lege în Constituție în care s-ar spune că unele unități administrativ-teritoriale pot avea statut de raion cultural sau de alt tip. În loc să potolim toate aceste aspirații ale Federației Ruse în Moldova, noi încercăm să turnăm benzină”, a spus liberalul.

De cealaltă parte, liberal-democratul Vlad Filat a precizat că inițiativa are dreptul la viață, iar Parlamentul urmează să decidă dacă îi va da curs. „Din păcate, în sudul republicii, inclusiv în raionul Taraclia, lucrurile nu sînt atît de bune cum încearcă să le prezinte unii”, a spus Filat.

Democrații s-au pronunțat pentru adoptarea acestui proiect de lege, motivînd că una dintre valorile promovate de Uniunea Europeană este incluziunea socială a grupurilor etnice.

„Pornind de la principiile și practicile europene – «unitate prin diversitate», să nu speculăm, dar să rezolvăm problemele de consolidare a societății moldovenești”, a spus liderul PD, Marian Lupu.

Și reprezentanții fracțiunii PSRM au declarat că inițiativa privind acordarea statutului de raion național-cultural raionului Taraclia este unul necesar.

Proiectul propus de comuniști prevede că raioanelor care au o importanță deosebită în domeniul economiei naționale, precum și pentru istoria și cultura statului, li se poate atribui statutul de raion național-cultural. În cazul raionului Taraclia, acordarea acestui statut va contribui la păstrarea centrului culturii bulgare pe teritoriul Republicii Moldova, spun autorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?