X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Acționarii ruși ai Băncii de Economii nu vor putea vinde acțiunile băncii

18 mar. 2015,, 12:15   Economie
5837 2

Российские акционеры Banca de Economii не смогут продать акции банка
Foto: bem.md

Acționarii ruși ai Băncii de Economii nu vor putea deocamdată să vîndă acțiunile ce le aparțin, procurate în cadrul emisiei suplimentare a acțiunilor băncii. Acest fapt reiese din hotărîrea Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care a decis suspendarea circulației valorilor mobiliare pe unele conturi personale deschise în Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare și Registrul posesorilor de valori mobiliare al SA „Banca de Economii”, cu excepția operațiunilor de executare a deciziilor Curții Supreme de Justiție din 27 noiembrie 2014, care a anulat rezultatele emisiunii suplimentare închise a acțiunilor BEM, datorită cărui fapt pachetul majoritar al acțiunilor băncii de 56,13 la sută a revenit în proprietatea statului, informează NOI.md.

După cum a menționat vicepreședintele Consiliului de administrație al CNPF, Nina Dosca, prin decizia sa, CNPF a blocat acțiunile persoanelor și companiilor care au participat la emisia suplimentară a acțiunilor SA „Banca de Economii”, pentru neadmiterea înstrăinării acestora și în scopul conservării situației create pînă la elucidarea detaliilor de executare a hotărîrii CSJ.

De menționat că la 27 noiembrie 2014 Curtea Supremă de Justiție a anulat hotărîrea privind majorarea capitalului statutar al BEM din contul emisiei suplimentare în valoare de 80,2 milioane de lei, adoptată în august 2013, în urma căreia, din cauza refuzului statului de a subscrie la valorile mobiliare, cota statului s-a redus de la 56,13 la sută pînă la 33,38 la sută, iar proprietarul celui mai mare pachet de acțiuni de 33,72 la sută a devenit compania SRL „Sisteme Informaționale Integrate”. Pe 25 aprilie 2014, la Bursa de valori a Moldovei a fost efectuată o tranzacție în urma căreia compania rusă „VEB Kapital” – companie-fiică a societății „Vneșekonombank”, a procurat 24,86 la sută din acțiunile SA „Banca de Economii”. În rezultatul acestei tranzacții, SRL „Sisteme Informaționale Integrate” s-a ales doar cu 8,89 la sută din acțiuni.

Anterior președintele CNPF, Artur Gherman, a menționat că compania rusă „VEB Kapital” rămîne acționarul SA „Banca de Economii” și va fi exclusă din Registrul acționarilor doar după satisfacerea totală a cerințelor acționarilor, după ce acestora li se vor restitui banii canalizați pentru emisia suplimentară a acțiunilor BEM și se va reveni la situația inițială, înregistrată pînă la 29 august 2013. Acum se discută în ce formă va fi efectuată rambursarea banilor, cine și cui îi va restitui. „Este necesar să se stabilească exact cine și cui îi va plăti, spre exemplu, cui urmează să fie restituiți banii – primului acționar, care a efectuat emisia suplimentară și și-a majorat cota-parte în bancă sau celui de-al doilea acționar, care ulterior a procurat-o”, a menționat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?