X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Boțan: Cetățenii încep să înțeleagă în ce capcană au nimerit

18 mar. 2015,, 10:34   Politică
18415 15

Boțan: Cetățenii încep să înțeleagă în ce capcană au nimerit
Foto : europalibera.org

În Moldova corupția a devenit atît de sofisticată, încît se fură cu miliardele, opinează directorul executiv al Asociației ADEPT, Igor Boțan. În acest context, partenerii europeni ai țării se văd obligați să amintească autorităților de la Chișinău de restanțele pe care le au, dar și să transmită un semnal de alarmă cetățenilor, a explicat Boțan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, informează NOI.md.

Analistul politic s-a referit în special la Documentul cu recomandări transmis recent de partenerii de dezvoltare Guvernului de la Chișinău.

„Europenii sînt birocraţi exemplari. Ei, dacă au bugetat ceva, se simt obligaţi să cheltuiască aceşti bani. Ei sînt în situaţia să se gîndească ca banii contribuabililor europeni să fie folosiţi cu tîlc, să aibă un impact pozitiv. Or, pînă acum am văzut că, deşi lozinca promovării reformei justiţiei „Toleranţă zero faţă de corupţie”, am căzut în topurile internaţionale cu zeci de poziţii, iar corupţia a devenit atît de sofisticată, că se fură cu miliardele”, a precizat Boțan.

Potrivit directorului ADEPT, documentul cu recomandări a fost făcut public pentru a informa cetățenii despre starea reală de lucruri și a-i determina să ia atitudine. „De reacţiile cetățenilor la ceea ce se întîmplă în ţară depinde foarte mult”.

Boțan afirmă că și pentru partenerii europeni problema corupției din Moldova este una dureroasă. „Dacă au pompat în Republica Moldova miliarde de euro şi dolari care, iată, au trecut ca apa printre degete, atunci ce mai pot ei să facă cu o ţară suverană, care se află într-o zonă de conflict, pentru care se ştie că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii acestei ţări este corupţia?”, se întreabă Boțan.

„Sîntem în așteptarea reacțiilor, dar vedem, în schimb, care este reacţia populaţiei. Cei trei Vlazi, care, de fapt, au pus la cale aşa-zisa coaliţie camuflată, au cel mai mare antirating – toţi trei. Niciun alt politician, în afara acestor trei, nu are un antirating mai mare decît al acestora. Şi cred că acest lucru este foarte-foarte grăitor. Probabil se trezesc şi cetăţenii moldoveni şi înţeleg în ce capcană au nimerit”, a precizat Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?