Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Timofti a trecut în revistă „realizările” şi „nereuşitele” din perioada aflării sale în funcție

17 mar. 2015,, 12:45   Politică
3588 9
Тимофти назвал свои достижения и неудачи на посту президента
Foto: presedinte.md
Nicolae Timofti a trecut în revistă "realizările" şi "nereuşitele" din timpul aflării sale în funcţia de preşedinte al Moldovei, pe care o deţine timp de trei ani, informează agenţia "Infotag", citînd afirmaţiile şefului statului invitat luni seara la o ediţie specială de la postul public de televiziune "Moldova 1".

Printre principalele realizări Nicolae Timofti a enumerat semnarea şi ratificarea Acordului de asociere cu UE şi abolirea regimului de vize cu statele din UE.

În opinia preşedintelui, principala nereuşită o constituie faptul că nu a fost ridicat nivelul de trai al populaţiei.

„Este regretabil că nu am reuşit să îmbunătăţim nivelul de trai. Dar nu întotdeauna se îndeplinesc totalmente programele, iar politicienii nu reuşesc să calculeze corect realizarea programelor. Nu cred că există politicieni care nu doresc binele pentru cei care i-au votat. Dar cred că avem toate şansele să reuşim. Odată cu implementarea Acordului de asociere cu UE, va creşte economia şi vor fi majorate salariile şi pensiile", a spus preşedintele.

Preşedintele asociază succesele viitoare ale Moldovei cu sprijinul partenerilor europeni.

"Avem mult de lucrat în domeniul justiţiei şi lupta cu corupţia. Europenii urmăresc totul foarte atent şi nu vor ierta. Ei deja ne-au redus cu peste un milion de euro subvenţiile pentru reforma justiţiei, pe motiv că nu ne-am încadrat în termen pentru implementarea anumitor reforme în domeniu", a spus Timofti.

Şeful statului a evitat să răspundă la întrebarea directă dacă va accepta să mai deţină încă un mandat de preşedinte, spunînd că "îşi doreşte mai întîi să ducă la bun sfîrşit actualul mandat", care expiră peste un an. În acest sens, Timofti a spus că optează pentru alegerea directă a preşedintelui şi atribuirea mai multor prerogative pentru exercitarea funcţiilor acestuia.

Potrivit şefului statului, pentru republică semiprezidenţială Moldova trebuie să modifice Constituţia.

"Cred că trebuie întors cetăţenilor dreptul de a-şi alege singuri preşedintele", a spus Timofti, remarcînd că preşedintele este comandantul suprem al forţelor armate, însă el nu este în drept să numească în funcţie sau să-l demită din propria iniţiativă pe ministrul apărării.

Vorbind despre situaţia de la Banca de Economii, Timofti a spus că are încredere în comisia parlamentară abilitată cu elucidarea acestui caz.

"Trebuie să fim atenţi, să nu condamnăm oameni fără probe. Lupta cu corupţia nu înseamnă că trebuie să avem ca scop condamnarea oamenilor. Trebuie să fie respectat principiul constituţional privind prezumţia nevinovăţiei", a menţionat Timofti.

Vorbind despre situaţia din regiune, preşedintele a spus că "securitatea statului este în pericol", din cauza pericolelor generate de proiectul secret al Kremlinului "Novorrossia".

"Armata moldovenească trebuie reformată. Există pericolul unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova. Şansa noastră este apropierea şi colaborarea cu Blocul NATO. Îmi pare rău că atunci cînd a fost momentul nu ne-am apropiat mai mult de NATO", a spus el.

Timofti a spus că conducerea de la Moscova se implică în campania electorală pentru alegerea başcanului din autonomia găgăuză.

"Cred că sînt necesare acţiuni mai dure. Din aceste considerente, am solicitat vicepremierului Natalia Gherman să facă demersurile necesare pentru a interzice deputaţilor ruşi să vină în ţara noastră în afara vizitelor oficiale", a spus preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?