Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Președintele Consiliului European dorește prelungirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei

17 mar. 2015,, 09:15   Externe
2105 1

Foto: agerpres.ro

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că sancțiunile economice europene împotriva Rusiei ar trebui menținute după luna iulie, atunci cînd acestea expiră, într-un interviu publicat luni de un număr de cinci ziare europene, între care și Le Figaro, informează AFP.

'Pentru a-i sprijini pe Merkel, Hollande și acordurile de la Minsk, este nevoie cel puțin să se mențină sancțiunile existente', a declarat el pentru cotidianul francez Le Figaro în interviul publicat cu trei zile înainte de un summit european privind această problemă de la 19 și 20 martie la Bruxelles.

'Dacă UE ar reduce dispozitivul în această vară, relația transatlantică ar intra într-un stadiu foarte critic', a adăugat Tusk, la o săptămînă după o vizită la Washington pe 9 martie.

'Președintele Barack Obama a fost foarte clar atunci cînd m-a primit în urmă cu cîteva zile la Casa Albă: SUA pot accepta acordurile de la Minsk, însă menținerea sancțiunilor îi va convinge că rămînem împreună (împotriva Rusiei)', a subliniat el.

'Fără presiune, punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk este irealizabilă', a adăugat Tusk, întrebat în legătură cu necesitatea ca Ucraina să recîștige controlul la frontiera cu Rusia. 'Acordul de la Minsk nu prevede aplicarea completă /a angajamentelor luate/ decît la finalul anului cel mai devreme', a mai spus Tusk, în sprijinul declarațiilor sale.

Țările UE sînt împărțite cu privire la necesitatea de a extinde sau nu la summitul de joi sancțiunile economice împotriva Rusiei, care expiră în luna iulie.

Rusia este acuzată de Occident că îi susține cu arme și soldați pe separatiștii proruși din estul Ucrainei, acuzații pe care Moscova le respinge ferm.

Totodată, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, a anunțat că nu va participa la ceremoniile care vor marca 70 de ani de la sfîrșitul celui de Al Doilea Război Mondial prevăzute să aibă loc la Moscova în luna mai.

'Am primit invitația. Nu voi merge. Să particip la o paradă militară alături de agresorii actuali și de persoana care a recurs la arme împotriva populației civile din Ucraina ar fi pentru mine, ca să nu vorbesc în termeni duri, prea echivoc', a declarat el pentru cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?