X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Producătorii agricoli din Moldova insistă asupra majorării Fondului de subvenționare pînă la 1,2 miliarde de lei

13 mar. 2015,, 17:10   Economie
4199 0
Foto: noi.md
Producătorii agricoli din Moldova insistă asupra majorării Fondului de subvenționare pe acest an pînă la 1,2 miliarde de lei, considerînd această cifră drept reală, calculată, și nu una populistă. Totodată, Guvernul prevede să îl aprobe în valoare de 610 milioane de lei, fapt ce a provocat nemulțumirea fermierilor, ținînd cont de situația creată în ramură. Informația a fost comunicată de președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, după întrevederea prim-ministrului Chiril Gaburici cu fermierii, desfășurată la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la care au mai participat ministrul Agriculturii, Ion Sula, și ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, relatează NOI.md.

Alexandru Slusari a menționat că din cele mai stringente cinci probleme ridicate în cadrul întrevederii un răspuns concret a fost primit doar la o singură întrebare – menținerea TVA-ului la nivelul de 8 la sută. Autoritățile nu le-au oferit producătorilor agricoli răspunsuri concrete la celelalte întrebări acute. Ele vizau lupta cu monopoliștii de pe piața produselor petroliere și reducerea prețurilor la combustibil, micșorarea ratei dobînzii la creditul polonez în valoare de 100 milioane de euro pentru modernizarea complexului agroindustrial, în special a sectorului zootehnic etc.

Alexandru Slusari a spus că, respingînd propunerea fermierilor de a majora Fondul de subvenționare pînă la 1,2 miliarde de lei și preconizînd aprobarea acestuia la nivelul de 610 milioane de lei, Guvernul discreditează cursul european susținut de mulți fermieri, fiindcă în actuala situație, una extrem de dificilă, autoritățile Moldovei nu numai că nu sporesc, ci și micșorează în ansamblu volumul de asistență pentru fermieri în comparație cu anul precedent, iar acest lucru este foarte departe de aceea la ce s-au așteptat agricultorii.

Președintele „Uniagroprotect” a spus că fermierii au sperat că cu sprijinul UE Fondul de subvenționare pentru producătorii agricoli din Moldova va depăși valoarea de 1 miliard de lei. Potrivit lui, în cadrul întrevederilor cu reprezentanții UE, fermierii moldoveni au declarat că susțin integrarea europeană a țării, dar își doresc ca aceasta să înceapă cu schimbarea atitudinii Guvernului față de producătorii agricoli, ceea ce deocamdată nu s-a întîmplat.

”Dorim o abordare europeană a agriculturii, deoarece 45 la sută din bugetul țărilor din UE sînt alocate pentru susținerea sectorului agrar”, a menționat Alexandru Slusari. El a calificat drept inadmisibil faptul ca în această perioadă dificilă după embargo, creșterea prețurilor, suspendarea creditării fermierilor, să nu fie identificată în final o soluție pentru acordarea asistenței cuvenite agricultorilor.

Slusari a remarcat că majorarea Fondului de subvenționare pînă la 1,2 miliarde de lei este reală, dacă în el va fi inclusă asistența UE în valoare de 17 milioane de euro, oferită în cadrul Programului ENPARD, precum și 350 de milioane de lei obținute de la restituirea accizelor la motorina utilizată pentru necesitățile agricole. Alexandru Slusari a specificat că fermierii califică rata dobînzii la creditul polonez de 3 la sută drept una exagerată și consideră că aceasta nu trebuie să depășească 1 la sută. În opinia lor, prețurile la combustibil trebuie reduse cu cel puțin 3 lei la un litru, deoarece în momentul de față fermierii procură motorina la piața angro, la prețul de 15,3 lei, care a fost același cînd un baril de petrol a costat 120 de dolari.

Președintele „Uniagroprotect” a menționat că statul trebuie să-i ajute pe fermieri în situația complicată și să împărtășească dificultățile lor, specificînd că este nevoie de o susținere activă a ramurii de bază în Moldova, așa cum se procedează și în țările UE. „Noi înțelegem că există dificultăți, nu cerem totul odată, dar aspirăm la majorarea treptată a subvențiilor și schimbarea atitudinii autorităților față de ramură”, a spus Alexandru Slusari. Potrivit lui, în agricultură există sute de probleme, dar cîteva cele mai stringente trebuie soluționate în cel mai scurt timp. Se preconizează că săptămîna viitoare toate organizațiile producătorilor agricoli vor susține o întrevedere și vor adopta o decizie privind acțiunile lor ulterioare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?