X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Preşedintele CC consideră că examinarea subiectului privind neutralitatea statului va fi dificilă

13 mar. 2015,, 09:45   Politică
4742 2
Тэнасе: рассмотрение вопроса о нейтралитете Молдовы будет сложным...
Foto: blogspot.com
Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că examinarea la CC a subiectului privind interpretarea articolului din Constituţie cu privire la neutralitatea ţării "va fi o chestie complicată". Această opinie a fost exprimată de magistrat într-un interviu pentru postul de radio Europa Liberă, în cadrul căruia a menţionat că sesizarea liberalilor în acest sens va fi examinată în mai, informează agenţia "Infotag".

"E o chestie mai complexă puţin, nu este vorba doar despre neutralitate, este vorba şi despre prezenţa trupelor militare străine. E o sesizare mai aparte, Curtea, în mod cert, va da soluţia. Nu înseamnă că noi am refuzat. Noi nu avem cum să refuzăm examinarea unei cereri interpretative, cu excepţia cazului cînd considerăm că nu e necesar, cînd norma e clară. În cazul de faţă, da, ea ridică anumite semne de întrebare, noi am declarat-o admisibilă. Astfel, urmează să dăm soluţia", a spus Tănase.

Judecătorul a recunoscut că sesizarea liberalilor deja a fost inclusă pe ordinea de zi a CC, dar s-a decis amînarea pentru o dată mai tîrzie. Preşedintele CC nu a fost de acord cu afirmaţia liderului liberalilor, Mihai Ghimpu, că Curtea Constituţională a acceptat să amîne acest subiect din "influenţe politice".

"De la amînarea unei sesizări pînă la influenţe politice este o mare distanţă. Dar dacă ar fi să o luăm pur statistic, Partidul Liberal în ultimii doi ani de zile a depus 29 sau 30 de sesizări, Partidul Democrat a depus două sesizări, ambele au fost respinse. În schimb, sesizările Partidului Liberal în mare parte au fost admise. Prin urmare, putem face orice afirmaţie, statistica bate", a subliniat preşedintele CC.

Totodată, Tănase a recunoscut că "examinarea a fost amînată la solicitarea şefului statului, Nicolae Timofti".

"A fost o solicitare expres a şefului statului, am avut o discuţie cu dumnealui la acel moment. Argumentele dumnealui mi s-au părut mie pertinente şi convingătoare pentru a amîna această interpretare. Au fost niște argumente de ordin politic major, care vizau o situaţie anume, în care se afla Republica Moldova în momentul cînd nu avea guvern, cînd nu avea parlament format, cînd ne confruntam cu o criză politică majoră, cînd nu era absolut clar cine ar trebui să ia o decizie, în caz de o situaţie extremă. Şi am discutat în plen subiectul acesta şi propunerea şefului statului şi am acceptat-o, considerînd că este una pertinentă", a spus Tănase.

Toamna trecută Partidul Liberal s-a adresat la Curtea Constituţională cu solicitarea de a da o interpretare articolului din Constituţie ce stipulează statutul de neutralitate al Republicii Moldova. În sesizare liberalii mai cereau să se răspundă dacă aflarea trupelor ruseşti pe teritoriul Moldovei este o încălcare a statutului de neutralitate. Liberalii doreau să primească răspuns în timpul campaniei electorale, în cadrul căreia pledau pentru renunţarea la neutralitate şi iniţierea procedurii de aderare la NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?