Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Ministrul Apărării a estimat că bugetul militar ar trebui să fie de trei ori mai mare

13 mar. 2015,, 08:45   Societate
4404 0
Foto: point.md
Pentru necesităţile Armatei Naţionale anul curent vor fi alocate circa 0,3 la sută din PIB. În opinia ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, pe plan mediu de cheltuieli, bugetul armatei ar trebui să fie de trei ori mai mare decît este în prezent.

În opinia ministrului Apărării, ar fi optim ca Republica Moldova să aducă cheltuielile sale pentru bugetul militar la 1% din PIB. În context, Viorel Cibotaru a spus că "noi încă nu am atins nivelul la care am putea spune cu satisfacţie sau certitudine că sîntem gata să facem faţă oricărui tip de risc cu caracter militar".

Referind-se la problemele cu care se confruntă instituţia militară, ministrul Apărării a menţionat tehnica militară învechită, care este în dotarea Armatei Naţionale, precum şi impactul negativ al problemei demografice asupra sistemului de apărare.

Potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace, Moldova are unul dintre cele mai mici bugete militare din Europa. Documentul mai arată că în ultimii 10 ani pentru procurarea armamentului au fost cheltuite circa 250 mln de dolari, aproape de două ori mai puţin decît alocă într-un an Armenia sau Georgia.

În 2002 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un program de reformare, în trei etape, a Armatei Naţionale. Conform acestui document, la cea de-a treia etapă, prognozată pentru anii 2009 – 2014, urma să fie realizat programul de reînzestrare a armatei cu tehnică modernă, iar efectivul să fie încadrat în bază de contract.

Potrivit unor date, în prezent cea mai mare parte a bugetului militar este îndreptată spre asigurarea indemnizaţiilor băneşti ale efectivului, serviciilor comunale şi de echipament, precum şi alimentarea ostaşilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?