X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Igor Dodon: Scoaterea miliardelor din Moldova a fost pusă la cale cu mult înainte de alegeri

10 mar. 2015,, 13:00   Politică
4999 6
Додон: сделка по выводу 12 млрд. леев из Молдовы готовилась задолго до выборов
Foto: totul.md
Tranzacţia privind transferarea din Moldova a 12 miliarde de lei din conturile deponenţilor a trei bănci comerciale a fost pusă la cale cu mult înainte de alegeri, a relatat ieri în studioul emisiunii „Politica”, de la postul TV7, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, relatează agenţia "Infotag".

Dodon a menţionat că vara Parlamentul a aprobat zeci de modificări în actele normative ce permit Guvernului şi BNM să desfăşoare anumite tranzacţii (inclusiv secrete).

Potrivit socialistului, banii au fost transferaţi "înainte de alegeri (5-25 noiembrie) pe conturile a patru companii în off-shore-uri, iniţial în Marea Britanie, apoi în ţările baltice, iar apoi urma se pierde".

Dodon neagă că banii au fost expediaţi în Federaţia Rusă, cum afirmă unii experţi.

Deputatul a spus că PSRM desfăşoară propria anchetă, iar rezultatele acesteia vor fi făcute publice.

Politicianul a mai relatat că de el s-au apropiat deputaţi din majoritatea de guvernare şi l-au avertizat că "vorbeşte prea mult şi împotriva lui pot fi deschise dosare penale".

Dodon a opinat că investigaţia companiei Kroll, care în prezent studiază situaţia delapidării banilor, a fost întreprinsă "de ochii lumii".

"Ni s-a dat de înţeles că raportul lor va fi prezentat spre sfîrşitul anului. Atunci oamenii se vor confrunta cu alte probleme: vor apărea datorii pe salarii, pensii. Se creează impresia că Kroll a fost invitat special pentru a tergiversa situaţia", a presupus el.

Liderul PSRM a spus că s-a adresat ambasadorilor Uniunii Europene şi SUA cu rugămintea de a obţine de la instanţele competente din Republica Moldova acordarea informaţiei despre detaliile tranzacţiei cu 12 miliarde de lei şi identificarea companiilor în conturile cărora au fost transferate, deoarece "deputaţilor din opoziţie li se refuză acordarea acestor date".

El consideră că autorităţile vor face tot posibilul să nu se afle soarta banilor furaţi.

"Posibil, va fi găsit un ţap ispăşitor. Acesta va fi şeful unui departament al BNM. Şi gata. Aşa se va termina povestea", consideră Dodon.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?