Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Analist politic: Rusia nu are destui bani pentru întreţinerea sateliţilor săi din spaţiul postsovietic

9 mar. 2015,, 17:00   Politică
5983 16
Foto: svoboda.org
Cunoscutul analist politic, observatorul postului de radio "Europa Liberă", Vitali Portnikov, consideră că "Rusia nu are destui bani pentru întreţinerea sateliţilor săi din spaţiul postsovietic". Această opinie el și-a expimat-o în articolul "Безмонетный двор" de pe portalul grani.ru, citat de agenţia "Infotag".

Însumînd rezultatele şedinţei Consiliului Suprem de Stat al Statului comun al Rusiei şi Belarus, care a avut loc săptămîna trecută la Moscova, Portnikov menţionează că sarcina preşedintelui Belarusului, Alexandr Lukaşenko, a fost de a obţine de la Rusia un nou credit.

"Rezultatele călătoriei lui Lukaşenko la Moscova nu sînt pur şi simplu importante – acestea definesc viitorul întregului spaţiu postsovietic şi demonstrează adevăratele posibilităţi ale lui Putin. Pe scurt vorbind, Putin nu i-a dat bani. Iar Lukaşenko are nevoie de bani. Întreaga sa economie este ajustată la împrumuturi din Rusia. Aceasta înseamnă că din nou vor apărea probleme cu cursul rublei beloruse, cu funcţionarea întreprinderilor, cu vînzarea producţiei, cu preţurile, cu tot. Putem, desigur, spune că astfel Putin îl pedepseşte pe Lukaşenko pentru comportamentul lui şi relaţiile cu Occidentul. Dar în realitate Lukaşenko interacţionează cu Occidentul deoarece Putin nu-l mai poate întreţine", menţionează analistul.

El trasează similarităţi între Belarus şi Transnistria, care, de asemenea, mizează pe ajutorul Rusiei.

"Pînă la Lukaşenko, din Moscova a plecat acasă preşedintele transnistrean, Evgheni Şevciuk, iar el la sigur nu cu Occidentul, nici cu Chişinău nu a "flirtat". Şi bani îi trebuie o nimica toată – acolo unde Lukaşenko speră la miliarde, Şevciuk solicită milioane. Dar nici milioane Putin nu are. Lukaşenko şi Şevciuk sînt primele rîndunele ale primăverii sărăciei putinene", consideră Portnikov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?