Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Expert: Moldova nu are dreptul moral să ceară aderarea la UE

9 mar. 2015,, 12:14   Politică
5226 4

Foto : cartiereuropean.com

Republica Moldova nu întrunește deocamdată condițiile minime pentru a solicita statutul de țară-candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Opinia aparține fostului vicedirector al IDIS „Viitorul” Leonid Litra, în prezent expert al Institutului de Politică Mondială din Kiev, notează NOI.md.

Cu toate acestea, spune expertul, depunerea cererii de aderare ar putea mobiliza clasa politică de la Chișinău să facă ordine în țară. Leonid Litra a invocat exemplul țărilor din Balcanii de Vest, care, deși se confruntă cu o serie de probleme, au reușit să transmită semnale clare că își doresc aderarea la UE.

„Situația în care se află Moldova nu prea îi permite moral să ceară acest statut. În momentul în care vorbești de dorința de aderare, trebuie să ai cu ce. Moldova, la momentul actual, nu are cu ce. Noi am avut o perioadă în primii doi ani după instalarea AIE, în care s-au făcut anumite reforme, ale căror rezultate s-au văzut mai tîrziu. În ultimii doi-trei ani însă, guvernarea s-a ocupat mai mult de afacerile personale, BEM, aeroporturi, lucruri care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă procesul de apropiere de UE. Cu toate acestea, văd acest proces ca un început de soluționare a mai mult probleme interne, de a începe această ancheta la BEM sub presiunea cererii de aderare. Cred că ar fi un pas logic”, a explicat expertul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la recomandările formulate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova pentru guvernul de la Chișinău, Leonid Litra a precizat că acest document este un semnal atît pentru clasa politică, cît și pentru cetățeni.
„Probabil că acești diplomați încearcă să arate că au o poziție corectă față de ceea ce se întîmplă în Moldova, nu încearcă să fie indulgenți față de neregulile evidente. Ei încearcă să mobilizeze societatea cu scopul de a cere efectuarea reformelor promise de politicieni în campania electorală”, a menționat Leonid Litra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?