Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Experţi: Recomandările partenerilor străini denotă că lucrurile nu merg bine în Moldova

6 mar. 2015,, 12:45   Politică
4951 4
Рекомендации внешних партнеров - явный признак, что в Молдове что-то идет не так
Foto: totul.md
"Recomandările transmise Guvernului în această săptămînă de către partenerii de dezvoltare reprezintă un semnal foarte clar că lucrurile nu merg bine în Republica Moldova", consideră experţii.

Solicitat de "Infotag", analistul politic Anatol Ţăranu a menţionat că asistenţa pe care o primeşte Moldova din partea donatorilor străini este condiţionată de necesitatea aprofundării reformelor.

"Dacă vor fi efectuate reforme, atunci vor fi şi bani din partea donatorilor, care doresc să fie respectate anumite condiţii privind parametrii funcţionării economiei de piaţă, lupta cu corupţia, asigurarea unui sistem financiar sigur şi transparent. 100 de zile, indicate în acest document, pentru promovarea politicilor este un termen suficient pentru a cunoaşte potenţialul actualei guvernări", a spus Ţăranu.

În opinia lui, rezervele valutare ale Republicii Moldova sînt limitate, iar situaţia în general este foarte complicată.

"Noi avem nevoie de asistenţa externă pentru a continua reformele. Prin urmare, Guvernul nu are de ales – ori va îndeplini condiţiile impuse, ori nu va fi capabil să însușiească fonduri externe. Însă fără resurse, Guvernul este sortit eşecului", consideră Ţăranu.

Expertul Alexei Tulbure este de părere că înmînarea acestor recomandări vorbeşte despre faptul că fostul guvern a eşuat în realizarea obligaţiunilor formulate în programul de guvernare şi asumate în faţa partenerilor internaţionali.

"Asta înseamnă că partenerii noştri europeni încearcă să devină mai activi în dialogul cu autorităţile de la Chişinău, înţelegînd că nu există voinţă politică pentru transformări. Prin acţiunile lor, partenerii internaţionali încearcă să înlocuiască elementele democratice, practic inexistente în Republica Moldova. Este un semn de eşec al guvernării şi o încercare de a mişca lucrurile dintr-un punct mort", a spus Tulbure.

În opinia expertului, în cazul în care aceste recomandări nu vor fi luate în calcul şi realizate de guvernare, atunci se va schimba logica, tonalitatea şi conţinutul relaţiilor Republicii Moldova cu UE şi SUA.

"Guvernarea este constrînsă să ţină cont de aceste recomandări, a căror înaintare este o mişcare foarte bună. Cei care dau bani trebuie să aibă o poziţie mai activă, să exercite presiuni şi să constrîngă Guvernul să meargă înainte. Cu regret, această guvernare nu mai ţine cont de nemulţumirile din societate, de cele ale opoziţiei. Poziţia partenerilor de dezvoltare însă este importantă, pentru că de ei depinde finanţarea externă a ţării, fără care acest guvern nu poate supravieţui, la fel ca şi legitimitatea democratică a acestei guvernări. În cazul în care partenerii internaţionali declară că aceşti oameni nu reprezintă poporul Republicii Moldova şi vor cădea de acord cu opinia majorităţii cetăţenilor, atunci zilele actualei guvernări sînt numărate şi nimic nu o va mai putea salva", consideră Tulbure.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, îşi exprimă convingerea că recomandările înaintate nu vor fi respectate de actuala guvernare, pentru că astfel ei riscă să-şi taie craca de sub picioare.

"Marea majoritate a recomandărilor ţin de eradicarea corupţiei, curăţirea sistemului bancar, îmbunătăţirea gestionării finanţelor publice. Toate probleme sînt generate de politicieni. Dacă ei vor îndeplini cerinţele înaintate, atunci nu vor mai avea ce fura. Dar scopul lor este anume acesta. Eu sînt sceptic că va fi un progres în realizarea acestor recomandări", spune Valeriu Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?