X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

START proiectului "Energie şi Biomasă 2". Încă 80 de școli și grădinițe vor avea centrale termice

4 mar. 2015,, 09:15   Societate
4459 6

Foto: novostienergetiki.ru

Încă 80 de școli și grădinițe din țară vor avea centrale termice pe bază de biomasă. Ele au fost selectate în cadrul proiectului "Energie şi Biomasă 2", lansat astăzi de autorităţi. Bugetul proiectului va fi de aproape zece milioane de euro.

Liceul din Varnița este una dintre cele aproape 150 de şcoli şi grădiniţe care au centrale termice pe bază de biomasă. Managerii liceului spun că centrala i-a salvat de şantajul autorităţilor de la Tiraspol.

"Dacă este să vorbim de cheltuieli, la început erau și economii, dar acum prețurile au crescut și cheltuielile sunt ca la gaz, dar în schimb suntem independenți, nu depindem de autoritățile transnistrene", a spus directoarea liceului din Varnița, Valentina Gorobâc.

Pentru a încălzi timp de 24 de ore liceul cu o suprafață totală de trei mii de metri pătrați sunt arși până la 500 de kilograme de peleți.

Numărul instituţiilor de învăţământ care vor fi încălzite cu biomasă va creşte în următorii ani, graţie sprijinului Uniunii Europene.

"Pentru o țară dependentă de resursele energetice cum este Republica Moldova, care le importă practic integral, diversificarea resurselor de energie, creșterea nivelului de eficiență energetică și atragerea de investiții este o alternativă pe care trebuie să mizăm", declarat ministrul economiei, Stephane Bride.

A doua parte a proiectului "Energie şi Biomasă" va fi implementată, în mare parte, în regiunea transnistreană și în raioanele de sud ale țării.

"În cadrul acestui proiect care va fi implementat timp de trei ani,ne propunem să lărgim perspectivele și să acordăm sprijin unor regiuni ca Regiunea Autonomă Găgăuzia și Taraclia dar și altor regiuni", a spus șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Prima parte a proiectului "Energie şi Biomasă" a costat 14,6 milioane de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?