X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

OSCE admite că nu are posibilitatea de a verifica retragerea armamentului greu în estul Ucrainei

3 mar. 2015,, 21:00   Externe
5131 6

Foto: dosug.md

Misiunea specială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și-a recunoscut incapacitatea de a verifica retragerea armamentului greu din zona tampon în estul Ucrainei care, în virtutea acordului de la Minsk, trebuie să separe trupele ucrainene de combatanții separatiști proruși, consemnează agenția EFE.

Într-un comunicat difuzat marți, OSCE menționează că, pentru a putea verifica retragerea armamentului greu, observatorii organizației au nevoie de 'un acces total și nelimitat' în zona de conflict, precum și 'date elementare' privind armamentul greu aflat în dotarea ambelor tabere. 'Ne trebuie date despre amplasamentele armamentului în prezent, despre rutele folosite pentru retragerea acestuia, precum și despre locurile unde vor fi concentrate aceste echipamente' ulterior retrageri de pe front, explică în text OSCE, care este garantul acordului de la Minsk și al procesului de pace în Ucraina.

De asemenea, OSCE menționează că o dificultate în plus o constituie teritoriul vast de pe care trebuie retras armamentul greu din zona tampon, conform acordului convenit pe 12 februarie la Minsk de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței, această zona trebuie să aibă o lățime de cel puțin 50 de kilometri. Separatiștii proruși au declarat anterior că au finalizat procesul retragerii armamentului din zona demilitarizată, dar autoritățile de la Kiev afirmă că de fapt insurgenții își regrupează forțele în vederea unor noi posibile ofensive.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marți separatiștilor proruși să nu profite de armistițiu pentru a pregăti noi acțiuni armate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?