Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

O companie portugheză s-a angajat să reabiliteze traseul Bălţi-Sărăteni

3 mar. 2015,, 11:00   Economie
5786 1
Португальская фирма обязалась за два года реабилитировать трассу Бэлць-Сэрэтень
Foto: logos.press.md
Compania portugheză MSF Engenharia S.A. s-a angajat timp de doi ani să reabiliteze traseul Bălţi-Sărăteni cu lungimea de 30 km. Acest lucru este prevăzut de un acord semnat luni de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor cu compania portugheză, relatează agenţia "Infotag".

Potrivit contractului, pentru repararea a două segmente de drum vor fi alocați 36,3 milioane de euro.

"Din aceste resurse va fi reparat întreg drumul Bălţi-Sărăteni. Repararea celorlalte segmente deja a fost încheiată. Astfel, după finalizarea reabilitării acestor segmente, întregul traseu Chişinău-Bălţi va fi reabilitat conform cerinţelor moderne", a spus ministrul Vasile Botnari în cadrul unei conferinţe de presă după semnare.

Potrivit lui, lucrările se vor axa nu doar pe construirea unui drum calitativ, dar şi pe extinderea carosabilului, fortificarea terasamentului. De asemenea, va fi creat un nou sistem rutier, vor fi amenajate intersecţiile, construite sisteme de colectare şi scurgere a apelor subterane şi supraterane.

"La tender au participat 15 companii, dar am ales MSF Engenharia, care dispune de experienţă vastă în domeniul construcţiei şi reparaţiei drumurilor. În anul curent planificăm să organizăm licitaţii pentru reabilitarea altor 16 segmente de drum cu lungimea totală de 330 km şi costul estimativ de 287 de milioane de euro. Banii au fost acordaţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)", a menţionat Botnari.

Potrivit lui, Ministerul pregăteşte documentaţia pentru proiecte de reparare a altor 500 km şi la sfîrşitul lunii le va expedia BERD pentru examinare.

"În procesul de selectare a drumurilor pe care planificăm să le reparăm sîntem ajutaţi de compania britanică IMC Consulting. Criteriile de selectare: trebuie să fie drumuri locale sau regionale de importanţă socială, fie un drum spre spital, şcoală sau care uneşte localităţi. Proiectarea are loc din resursele acumulate sub formă de amenzi aplicate contractorilor necinstiţi. La moment avem două asemenea companii, care au fost amendate cu 4,2 milioane de euro", a spus Botnari.

Ministrul a menţionat căm potrivit prevederilor, lucrările urmează să fie începute în mai-iunie.

"Examinăm posibilitatea desfăşurării lucrărilor de reparaţie pe drumurile Bălţi-Făleşti-Sculeni, Hînceşti-Leova-Cahul, Chişinău-Porumbeni-Cimişlia. De asemenea, se examinează posibilitatea construcţiei drumurilor noi, de ocolire la Cimişlia, Comrat, Bahmut, Slobozia Mare, Vulcăneşti", a spus Botnari.

El a subliniat că Ministerul va solicita contractorilor respectarea strictă a orarului de executare a lucrărilor şi termenului de dare în exploatare.

"Toate aceste aspecte sînt prevăzute în condiţiile contractului. Noi nu doar vor aplica sancţiuni, dar şi putem rezilia contractele în caz de neîndeplinire a obligaţiunilor", a subliniat Botnari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?