X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Buga: Nu avem epidemie de gripă în țară (VIDEO)

25 feb. 2015,, 12:22   Societate
4243 1

Foto : noi.md

De la începutul acestui an, șase persoane au decedat din cauza gripei sezoniere, și nu a virusului gripal AH1N1, așa cum s-a vehiculat în presă. Precizarea a fost făcută de ministrul Sănătății, Mircea Buga, care a adăugat că situația la capitolul infecții respiratorii este complicată, dar și menținută sub control, notează NOI.md.

Potrivit datelor Centrului de Sănătate Publică, în primele două luni ale anului au fost înregistrate 316 cazuri de gripă, peste 120.800 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii și 34.500 de infecții respiratorii acute severe.

„Este o situație complicată, dar nu este o epidemie. S-au vehiculat deseori informații îngrijorătoare și a fost creat un soi de agitație în rîndul cetățenilor. Nu e cazul. Au decedat șase persoane de gripă, dar nu este AH1N1. Nu este gripă pandemică, dar una sezonieră. Toate tulpinile existente sînt ale gripei sezoniere. Situația epidemică se constată cînd se atestă pe parcursul a trei spătămîni depășirea pragului epidemic la cele trei grupuri mari de boli. Actualmente este prima săptămînă cînd a fost depășit pragul. Așteptăm să vedem cum va evolua situația în următoarele săptămîni”, a precizat Buga.

Totodată, ministrul Sănătății a dat asigurări că toate spitalele dispun de preparate antivirale, iar livrările către instituțiile medicale continuă. Potrivit ministrului, comparativ cu săptămîna precedentă, situația la acest capitol s-a ameliorat.

„Nu există spitale fără medicamente. Începînd cu ziua de luni, avem livrări masive din partea furnizorilor. Se intervine de urgență în achiziția unor preparate antivirale care există în stoc, dar într-o cantitate limitată. Urmează să extindem aceste achiziții” a spus Buga.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?