X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Experții ruși optează pentru reluarea livrărilor de fructe din Moldova

24 feb. 2015,, 12:15   Economie
7377 6
Foto: moldovenii.md
Experții ruși optează pentru reluarea livrărilor de fructe din Moldova și alte țări agrare, menționînd că este mai convenabil să le procuri decît să le cultivi în Rusia, relatează NOI.md. Comentînd în cadrul unui interviu acordat publicației Pravda.Ru problemele ce țin de substituirea importului de produse agroalimentare în Rusia, ținînd cont de condițiile climaterice nu prea favorabile din țară, directorul Centrului Businessului Agricol și Securității Alimentare de pe lîngă președintele Federației Ruse, Viktor Lișcenko, a menționat că anterior Moscova investea în dezvoltarea complexului agroindustrial din țările fostei URSS și nu are sens să se renunțe la fructele cultivate de acestea, trebuie doar restabilite relațiile cu ele.

„Chiar noi am introdus în Moldova viticultura, pomicultura, iar ulterior am renunțat la ele. Trebuie să gîndim rațional. Ce contracte uriașe aveam cu Bulgaria, Ungaria, livezi enorme în Polonia, și ei nu știu acum ce să facă cu merele. Toate aceste țări au contat pe piața rusă. Doar Rusia este o țară nordică și aici este dificilă cultivarea acestor culturi”, a declarat Viktor Lișcenko.

Referindu-se la dezvoltarea serelor în Rusia, în regiunile cu temperaturi scăzute, expertul a menționat că ei au practicat acest lucru anterior. Primele sere de tip industrial au apărut prin anii '70. „Au fost sere olandeze. Dar este scump. Și cînd am ajuns la relațiile de piață, această afacere a eșuat. Le-am construit atunci cînd nu se lua în calcul prețul carburanților, iar cînd am început să calculăm, cu regret, aceste sere nu mai puteau concura cu serele naturale, cum este Caucazul de Nord, Moldova, sudul Ucrainei, Crimeea, Armenia. Putem obține același volum la prețuri mai mici. Sau în schimb. În Egipt este livrat grîul nostru, de acolo la noi ajung fructele proaspete și uscate. Nu există niciun vid, noi înșine l-am creat, instituind embargoul asupra produselor importate. Această politică nu a fost chibzuită pînă la urmă”, a menționat Viktor Lișcenko.

În opinia lui, Rusia are nevoie de o politică alimentară de export-import bine chibzuită. „Dar aceasta deja ține de atribuțiile Guvernului – să facă o analiză corespunzătoare. Pentru aceasta și există divizarea mondială a muncii, a cărei esență constă în faptul că dacă cineva face un lucru mai bine, atunci să-l facă el”, a specificat Viktor Lișcenko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?