X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Boțan: Ne putem aștepta ca șirul crizelor politice să se țină lanț

24 feb. 2015,, 10:32   Politică
5584 2

Foto : n2.ru

Acțiunile întreprinse de Chiril Gaburici imediat după învestirea noului guvern sînt încercări de a potoli valul de nemulțumiri din partea societății față de creșterea prețurilor și criza de medicamente. Opinia aparține directorului executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, și a fost exprimată în cadrul unui interviu acordat Europei Libere, notează NOI.md.

„De fapt, premierul Gaburici a urmat îndemnul liderului PLDM, care l-a înaintat la funcţia respectivă, de a potoli spiritele prin acţiuni concrete. Deocamdată, cu efect pur propagandistic. Oricum, oficial răspunderea pentru guvernarea ţării şi-a asumat-o PLDM şi PDM, iar PCRM, care susţine această guvernare minoritară, nu poartă nicio răspundere. Însă efectele dezastruoase asupra bunăstării cetăţenilor sînt produsul unei guvernări de 15 ani – la început a PCRM, apoi a PLDM şi PDM, care în prezent sînt toţi împreună parte a unei coaliţii camuflate. Deci, va fi foarte dificil de dat vina pe cineva”, spune Boțan.

Potrivit analistului politic, faptul că guvernul Gaburici nu a putut acumula 60 de voturi, ci doar 58 la învestire, este un semnal negativ. Acest lucru denotă că „alianță camuflată” nu are numărul necesar de voturi pentru alegerea șefului statului, spune Igor Boțan.

„Apar noi indicatori că această guvernare este una foarte-foarte instabilă. Ţinînd cont de faptul că Dodon şi Leancă au cel mai înalt rating de încredere, este, practic, exclus să se realizeze ideea PLDM de a alege direct şeful statului. Aşadar, ne putem aştepta ca şirul de crize politice să se ţină lanţ. Aceste constatări explică de ce liderii PLDM şi PDM au început să facă reverenţe faţă de Partidul Liberal, afirmînd că coaliţia ar putea fi reformată. Însă acest lucru ar putea îndepărta PCRM-ul de cei doi. Toate aceste lucruri puse împreună doar arată cît de fragilă este situaţia şi cei care cred că acest guvern nu se va menţine mult s-ar putea să aibă foarte mare dreptate”, a conchis Igor Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?