Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Expert: Producătorii agricoli nu cred pretextele pentru justificarea situației de pe piața valutară

23 feb. 2015,, 16:15   Economie
2777 0
Эксперт: Сельхозпроизводители не верят отговоркам по ситуации на валютном рынке
Foto: noi.md
„Membrii Asociației noastre își exprimă nemulțumirea în legătură cu situația de pe piața valutară a țării și vorbesc despre riscul compromiterii lucrărilor de primăvară”, a declarat în cadrul conferinței de presă a Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, relatează NOI.md.

Conducătorul Asociației a specificat, în particular, că „agricultorii deja nu mai cred justificările precum că prăbușirea valutei naționale a fost condiționată de reducerea remitențelor muncitorilor migranți și micșorarea exportului de mărfuri moldovenești. Același volum al exportului a scăzut cu 3 la sută, ceea ce în expresie valorică a constituit 100 de milioane de dolari, pe cînd din țară au fost scoși circa 1 miliard de dolari. Producătorii agricoli pun o întrebare foarte rezonabilă: cum e posibil acest lucru și cine se face vinovat de cele întîmplate. De ce noi trebuie să plătim pentru escrocheria altora, se întreabă ei”.

„O altă chestiune nu mai puțin arzătoare este: ce se va întîmpla cu creditarea? Banca Națională a majorat rata de refinanțare pînă la 13,5 la sută, băncile comerciale refuză să elibereze credite în lei chiar cu cele 20-22 la sută. Creditele valutare existente înregistrează pierderi enorme. Timp de 3 zile băncile comerciale au făcut sute de milioane din nimic, producătorii riscă să dea faliment. Ce va fi mai departe?”, a continuat expertul.

„Ce intenționează să întreprindă Guvernul vizavi de prețurile la resursele energetice și altele? Nu este secret că 90 la sută din cele necesare pentru lucrările de primăvară noi le importăm. Însă chiar și importatorii de produse petroliere, ca și alții, de altfel, susțin că au importat produsele la cel mai mare curs al valutei străine și nu intenționează să reducă prețurile. Chestiunea privind subvenționarea producătorilor agricoli a rămas suspendată. Cine va da răspunsuri la aceste întrebări? Agricultorii așteaptă”, a specificat șeful Asociației.

În final el a reamintit că prim-ministrul le-a promis o întrevedere săptămîna curentă. În afară de aceasta, vineri patronatele intenționează să organizeze o masă rotundă cu această ordine de zi.

„Sperăm că șeful Guvernului va veni la noi deja pregătit și nu va afla despre problemele noastre de la noi”, a conchis Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?