X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Expert-Grup: Modul de repartizare a subvenţiilor în agricultură favorizează agenţii economici mari (VIDEO)

20 feb. 2015,, 16:15   Economie
4705 0
Распределение субсидий аграриям благоприятствует крупным хозяйствам (ВИДЕО)
Foto: noi.md
Modul de repartizare a subvenţiilor în agricultură este unul discriminator şi favorizează agenţii economici mari. La această concluzie au ajuns experţii Centrului Analitic Independent "Expert-Grup", care au monitorizat executarea rapoartelor Curţii de Conturi după auditul efectuat la Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli în 2013.

Autoarea studiului "Despre cum se pierd banii", Tatiana Savva, a menţionat vineri în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag" că în anul 2013, la fel ca şi în 2012, s-a constatat că mai puţin de 20% dintre beneficiarii de subvenţii au primit 80% din totalul fondurilor de subvenţionare.

"Procesul de acordare a subvenţiilor este unul inechitabil în condiţiile în care mecanismul de subvenţionare prevede că la atingerea cotei de 70% din totalul fondului de subvenţionare autorizarea plăţilor se opreşte. Recepţionarea cererilor de subvenţionare însă nu se opreşte, iar la finele anului suma rămasă de 30% se împarte între ceilalţi solicitanţi", a spus autoarea studiului.

Potrivit ei, în aceste condiţii, agricultorii nu sînt foarte siguri că vor fi trataţi în mod echitabil în raport cu alţi jucători de pe piaţă.

"Lipsa procedurilor clare de repartizare a fondurilor şi nerespectarea Regulamentului de subvenţionare constituie factori de corupţie, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Mai mult, nerespectarea condiţiilor Regulamentului, competenţa limitată a funcţionarilor, dar şi a beneficiarilor au generat, potrivit Curţii de Conturi, cheltuieli neregulamentare de cel puţin 50 de milioane de lei. Curtea de Conturi a mai constatat că modul de calculare a subvenţiilor pune la îndoială acordarea a cel puţin 150 de milioane de lei în 2013", a spus expertul.

Tatiana Savva a menţionat că doar 0,3% dintre proprietarii de terenuri agricole beneficiază de subvenţii în agricultură, iar în prezent nu a fost identificată o soluţie viabilă pentru problema informării beneficiarilor la nivel local.

Directorul de programe "Expert-Grup", Dumitru Budianschi, a menţionat că există de fapt două grupuri de beneficiari – una care depune cereri pînă la 31 octombrie şi alta care depune cereri după această dată.

"Cei care vin pînă la 31 octombrie primesc între 70-84% din fondul de subvenţionare, iar restul primesc 10%, ceea ce este total inechitabil. E o problemă care demult putea fi rezolvată. Este important ca suma stabilită la începutul anului să fie clar repartizată între toţi cei care vor depune cereri de subvenţionare. O soluţie ar fi ca cei care depun cereri să primească iniţial 50% din suma solicitată, după care la finele anului să se facă anumite recalculări, iar bani rămaşi să fie repartizaţi repetat beneficiarilor", a spus Budianschi.

În opinia lui, actuala stare de lucruri creează o situaţie cînd în fiecare an este nevoie de tot mai multe subvenţii.

"Acum fondul de subvenţionare este de peste 500 de milioane de lei anual, la anul va fi 600 de milioane, dar este dorinţa ca acesta să fie şi de un miliard de lei. Această poftă de a primi mai multe subvenţii poate fi justificată doar atunci cînd noi înţelegem exact unde vrem să ajungem în politica agricolă. Dezvoltarea businessului în agricultură nu este echivalentă întotdeauna cu dezvoltarea agriculturii în sensul în care are nevoie societatea. Dacă vom dezvolta un business în care va lucra 1% din populaţia Republicii Moldova eu cred că suntem gata să-i trimitem pe ceilalţi peste hotare", a spus expertul.

El consideră că banii pentru subvenţionare, care sînt banii contribuabililor, trebuie să genereze noi locuri de muncă în agricultură şi să aducă performanţă şi sustenabilitate în agricultură.

"De aceea este important să existe politici clare în agricultură, iar subvenţionarea să fie strict legată de aceste politici", consideră Dumitru Budianschi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?