X 
Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

BERD va acorda asistență pentru modernizarea sistemului termoenergetic al municipiului Bălți

20 feb. 2015,, 15:15   Economie
3591 1

Foto: gazeta.ru

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda pentru modernizarea sistemului termoenergetic al municipiului Bălți, în particular, a întreprinderii „CET-Nord”, un credit în mărime de 7 milioane de euro. Încă 3 milioane de euro va aloca Moldovei sub formă de grant pentru aceste scopuri Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu (E5P). Acest fapt este prevăzut de Acordul de finanțare încheiat între Moldova și Banca Europeană pentru realizarea proiectului de modernizare a sistemului termoenergetic al municipiului Bălți, ratificat vineri în Parlamentul Moldovei. Documentul a fost semnat la 30 octombrie 2014 la Bălți de către fostul prim-ministru Iurie Leancă şi directorul adjunct al Departamentului infrastructură municipală şi de mediu al BERD, Lin o’Grady.

Se prevedea că BERD va acorda Moldovei un credit în valoare de 7 milioane de euro, pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani şi o dobîndă la rata LIBOR + marja 1,5%.

Realizarea proiectului va permite o creştere a producerii de energie termică cu aproape 60 la sută, reducerea consumului de energie electrică cu 30 la sută, dar şi îmbunătăţirea calităţii mediului ambiant din Bălţi datorită modernizării tehnologice a întreprinderii. Astfel, se estimează o creştere a producerii de energie electrică şi a economiilor de curent electric de 52 milioane de lei pe an.

În cadrul proiectului va fi înlocuit echipamentul specializat al furnizorului de energie termică, inclusiv cazanul care funcţionează acum pe bază de cărbune cu unul pe bază de combustibil ecologic (biomasă). De asemenea, proiectul prevede instalarea punctelor termice individuale în clădirile din Bălţi, care vor permite un control eficient al consumului de energie termică. Proiectul va aduce beneficii economice și sociale semnificative locuitorilor din nordul țării, municipiul Bălți fiind un centru regional important, unde locuiesc peste 150 de mii de oameni. Tehnologiile noi vor permite reducerea volumului de dioxid de carbon în aer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?