Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Recomandările Centrului „Expert-Grup” pentru stabilizarea situației pe piața valutară

20 feb. 2015,, 11:30   Economie
4534 0
Foto: europalibera.org
Experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” și-au prezentat recomandările pentru stabilizarea cît mai rapidă a situației de pe piața valutară a Moldovei. Ele au fost expuse de directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, în studiul „De s-a depreciat leul și cum îl putem redresa”, relatează NOI.md.

Mai întîi de toate, șeful „Expert-Grup” recomandă autorităților să încurajeze competitivitatea și să majoreze exporturile prin intermediul eliminării barierelor interne non-tarifare din calea comerțului: să modernizeze infrastructura calității, să faciliteze accesul la finanțe pentru companiile care implementează standardele UE de calitate, să susțină eforturile de marketing și branding ale țării, să stimuleze integrarea companiilor autohtone în lanțurile logistice internaționale etc.

În afară de aceasta, este necesar să se sporească atractivitatea țării pentru atragerea investițiilor străine directe prin intermediul ameliorării climatului de afaceri, eliminării barierelor birocratice și costurilor inutile la eliberarea documentelor de autorizare, să se reformeze sistemul justiției, să se modifice Codul muncii, să se eficientizeze lupta cu corupția, să fie efectuată reforma serviciului public.

Expertul mai optează pentru asigurarea alocării mai rapide a granturilor externe prin consolidarea funcționalității instituțiilor publice, eficientizarea și transparentizarea procesului de achiziții publice, fortificarea guvernanței interne în toate instituțiile de stat. Autorităților li se recomandă, de asemenea, să minimizeze efectele negative ale deprecierii leului asupra păturilor social-vulnerabile ale populației prin intermediul eficientizării programelor de asistență socială specifice, precum și deblocarea importurilor de medicamente și asigurarea unui sistem echitabil, transparent și flexibil de stabilire a prețurilor la medicamente.

Directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” consideră că acțiunile Băncii Naționale a Moldovei nu trebuie să se limiteze doar la politică monetară, ci decît să acționeze în calitate de pompier, BNM trebuie să-și fortifice capacitățile de anticipare și prevenire a riscurilor valutare și inflaționiste. În opinia lui, este necesar de consolidat independența politică și instituțională a BNM, ceea ce ar permite acesteia exercitarea mai eficientă a funcțiilor de bază. Totodată, majorarea independenței trebuie corelată și cu asigurarea unui nivel mai înalt de transparență și responsabilitate.

Adrian Lupușor a specificat că BNM trebuie să asigure o reglementare mult mai eficientă a sistemului bancar, axîndu-se pe asigurarea respectării criteriilor de calitate pentru acționarii băncilor și contracarării tranzacțiilor suspecte. Șeful „Expert-Grup” a menționat că în cadrul BNM este necesar să se consolideze acțiunile de investigare a acesteia și să se sancționeze eventualele atacuri speculative valutare care afectează stabilitatea macroeconomică a țării. La implementarea acestor recomandări, Banca Națională trebuie să coopereze mai intens cu Guvernul, Serviciul de Informații și Securitate, Consiliul Concurenței etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?