Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

MAI pregăteşte sancţiuni mai dure pentru cei care atacă Poliţia

20 feb. 2015,, 10:00   Societate
3780 3

Foto: noi.md

Cazurile de opunere de rezistenţă faţă de poliţişti, atacarea oamenilor legii şi ultrajul ar putea fi sancţionate mai dur. Totul dacă mai multe modificări la lege vor trece şi vor fi implementate. Ministerul de Interne afirmă că în continuare nu mai pot fi tolerate aceste încălcări, şi că imaginea poliţiei are de suferit. Pe de altă parte, mai mulţi experţi din mediul academic, avocaţi şi ONG-uri afirmă că legile mai aspre nu sunt cea mai bună soluţie.

Gheorghe Amihălăchioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova: ”Bine, sunt de acord că trebuie fiecare să se supună cerinţelor legale ale poliţistului. Dar luând în consideraţie situaţia noastră, mentalitatea noastră, a moldoveanului cum spunem noi, e clar că sunt dubii. ”

Problema pusă în discuţie de mediul de experţi este următoarea: ce este mai important, întărirea statului de drept, prin pedepse mai aspre sau găsirea unor soluţii mai puţin punitive, care ar curma fenomenul.

Serghei Diaconu, ministru-adjunct al Afacerilor Interne: ”Haide-ţi să ne punem întrebarea. Dacă noi nu respectăm poliţistul, dacă noi din start disconsiderăm cerinţele unui poliţist de a ne conforma unei sau altei acţiuni, atunci, este oare această neconsiderare îndreptată împotriva poliţistului sau noi de fapt sfidăm un stat de drept? În fond, poliţia tebuie respectată, la fel procuratura cât şi judecătorii. Toate organele trebuie respectate de către cetăţeni. Acest respect nu trebuie să fie impus prin pedepse aspre…Pedepsele trebuie să fie adecvate după fapte şi trebuie individualizate. ”

În aceste cazuri, sunt aspecte sensibile precum distincţia dintre o cerinţă legală şi ilegală a poliţistului. Posibilitatea de a prezenta probele în instanţă, dar şi motivarea acestor înăspriri este argumentată în mod diferit de mai multe voci. Un lucru este clar, statul de drept pe de o parte şi drepturile omului pe de altă parte, nu ar trebui să sufere în această poveste.

Mai multe detalii despre o lege care nu este atât de simplă, urmăriţi sâmbătă în emisiunea Reporter în Misiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?