X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

AȘM: Dacă pe migranți nu-i putem opri în țară, cel puțin să-i ajutăm peste hotare (VIDEO)

17 feb. 2015,, 17:00   Societate
5468 1

Foto: noi.md

Astăzi, Academia de Științe a Moldovei a organizat o masă rotundă cu genericul „Politici migraționale în țările de origine și în cele de destinație: efecte sociopolitice și demografice”.

În cadrul acestei mese rotunde, invitații s-au pronunțat dintr-un alt punct de vedere decît cel cu care ne-am obișnuit pînă în prezent, asupra migrației din țară noastră.

„Migrația solicită o abordare științifică. Trebuie unite toate eforturile pentru a vedea acest fenomen în toată complexitatea lui. Trebuie căutate soluții nu pentru interzicerea migrației sau pentru stoparea ei – acest lucru este imposibil. Problema constă în gestionarea migrației, în optimizarea acestor procese migraționale; în a face ca omul care a ales opțiunea de a emigra și de a se integra într-o altă societate să se simtă bine, să aibă cît mai puține consecințe ale acestui proces”, a declarat Victor Moraru, doctor habilitat, profesor, directorul Institutului Integrare Europeană și Științe Politice al Academiei de Științe a Moldovei.

Academicienii doresc ca emigranții plecați în străinătate să aibă pachetul social necesar, iar odată întorși în țară, atunci cînd vor atinge vîrsta pensionării, să beneficieze și de pensie.

Alexander Seidl, șeful Direcţiei dezvoltarea afacerilor şi relaţii internaţionale a Centrului Internațional pentru Migrație și Dezvoltare (CIM) din Germania, a precizat că din 2009 colaborează cu Moldova în domeniul migrației. „Scopul principal al nostru este sprijinirea migrației circulare. Asta înseamnă că moldovenii care au lucrat în Germania și se întorc în Moldova să dețină experiența necesară, cunoștințele necesare pentru a-și dezvolta o afacere acasă”, a spus Seidl.

„Noi încercăm să ajutăm Guvernul Moldovei pentru ca acesta să aibă un management mai bun. Asta înseamnă că migrantul trebuie să fie bine pregătit”, a completat Alexander Seidl.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?