Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Boțan: Există indicatori care arată că situația este putredă

17 feb. 2015,, 12:50   Societate
9424 2

Foto : nr2.ru

Situaţia la capitolul drepturilor omului în Moldova este sub limita nivelului satisfăcător și continuă să degradeze. Este concluzia celui de-al 34-lea raport trimestrial „Euromonitor”, lansat astăzi de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Documentul reflectă modul în care a fost implementat Planul de acțiuni Moldova-UE pe parcursul anului 2014, informează NOI.md.

Potrivit directorului executiv al ADEPT, Igor Boțan, una dintre cele mai grave încălcări atestate în 2014 se referă la dreptul de a alege și a fi ales. Potrivit lui Boțan, modul în care s-a desfășurat campania electorală din toamna anului trecut constituie un semnal de alarmă.

„Este pentru prima oară cînd putem spune că au fost încălcate drepturile de a alege și a fi ales, pentru prima dată un candidat a fost scos din campanie pe ultima sută de metri. Este un indicator foarte îngrijorător. La capitolul finanțarea alegerilor, s-a descoperit că cei care au făcut donații masive erau beneficiarii achizițiilor publice, lucruri care au trecut neobservate de organele de drept. Toate acestea indică faptul că întrăm într-o perioadă nu cea mai fericită, din perspectiva drepturilor omului. Avem indicatori impliciți, care arată că situația e tare-tare putredă”, a precizat Boțan.

Un alt indicator care trezește îngrijorare se referă la creșterea cu 8 la sută a cazurilor de tortură, față de 2013, dar și a numărului de plîngeri depuse la CEDO, spune expertul.

Reformarea organelor Procuraturii este o altă restanță majoră a autorităților, care a cauzat ratarea a 1,8 milioane de euro din suportul bugetar oferit de UE Moldovei. Raportul mai arată că nici lupta cu corupția nu s-a dovedit a fi eficientă pe parcursul anului 2014, în condițiile în care Codul penal nu oferă instrumente necesare de sancționare a celor care se fac vinovați de îmbogățire ilicită, afirmă experții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?