Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

În Moldova cererea la valută depășește de două ori oferta

16 feb. 2015,, 18:00   Economie
6032 3
В Молдове спрос на валюту в два раза превышает ее предложение
Foto: evz.ro
În Republica Moldova cererea la valută depășește de peste două ori oferta, pe fundalul reducerii volumului exportului și a remitențelor de peste hotare, precum și scăderea mai mică a importului față de estimările anterioare. Informația a fost comunicată jurnaliștilor de directorul Departamentului operațiuni valutare al Băncii Naționale a Moldovei, Lucia Hadîrcă, care a menționat că actuala situație de pe piața valutară și deprecierea continuă a leului sînt cauzate anume de acești factori fundamentali, informează NOI.md.

Funcționarea BNM a subliniat că volumul remitențelor în Moldova de peste hotare, în trimestrul IV al anului 2014, s-a redus cu 20%. Date privind comerțul extern în anul 2014 deocamdată nu sînt, însă în 11 luni ale anului trecut volumul exportului s-a micșorat cu circa 3%, iar cel al importului s-a diminuat cu 2,5%, adică mai puțin decît se prognozase anterior. Această și mai mult încalcă balanța comercială, deoarece în cifre absolute importul depășește cu mult exportul și cererea mare la valută de pe piața internă nu este acoperită de oferta mică, pe fundalul diminuării volumului remitenților de la muncitorii migranți.

Lucia Hadîrcă a precizat că, în luna ianuarie 2015, oferta de valută pe piață a constituit 71 de milioane de dolari SUA, iar cererea – 151 de milioane de dolari. Potrivit funcționarei, această discrepanță mare între cererea și oferta de valută parțial a fost acoperită de BNM prin intervenții și vînzarea de valută. Astfel, în luna ianuarie 2015, oferta a acoperit circa 47% din cererea la valută.

Referindu-se la deprecierea continuă a leului, directorul Departamentului operațiuni valutare al BNM a menționat că deocamdată nu s-a produs corecția așteptată, deoarece importul nu se reduce cu ritmurile prognozate anterior. Totodată, există probleme cu migrația depozitelor în lei la depozitele în valută. Lucia Hadîrcă a amintit că anterior BNM a majorat rata de bază și normativul rezervelor obligatorii pentru atragerea mijloacelor în lei cu scopul de a stimula cetățenii să-și păstreze economiile în lei și să nu migreze spre depozitele în valută. Potrivit Luciei Hadîrcă, corectarea cursului leului față de dolar și euro în mare măsură depinde de reducerea cererii la valută din partea persoanelor fizice și juridice, care s-ar putea micșora inclusiv în legătură cu diminuarea volumului importului. În afară de aceasta, trebuie să-și spună cuvîntul și ridicarea ratelor rentabilității la depozitele în lei, ceea ce va stimula volumul depozitelor în moneda națională, care vor deveni mai atractive.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?