X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

La casele de schimb valutar din Moldova se înregistrează un deficit acut de valută

13 feb. 2015,, 11:30   Economie
7635 2

В обменно-валютных кассах Молдовы острый дефицит валюты
Foto: protv.md

La casele de schimb valutar din Moldova se înregistrează un deficit de valută, mulți cetățeni nu au putut să procure dolari și euro, relatează NOI.md. După cum au comunicat surse din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, această situație este condiționată de nivelul scăzut al ofertei de valută din partea persoanelor fizice, precum și cererea sporită de valută pe fundalul instabilității politice din țară și al problemelor legate de aprobarea noului guvern.

În ultimele zile Banca Națională nu a efectuat intervenții pe piața valutară internă și nu a vîndut valută. Astfel, casele de schimb valutar vînd doar valuta adusă de cetățeni, însă oferta ei din partea persoanelor fizice a scăzut brusc pe fondul diminuării remitențelor din Rusia. Totodată, în condițiile instabilității politice și devalorizării leului, cetățenii nu se grăbesc să convertească valuta străină în lei. În același timp, cererea de valută rămîne înaltă. Agenții economici procură valuta de la bănci pentru decontările cu partenerii din străinătate. Sumele mari de valută în această perioadă sînt necesare pentru achitarea livrărilor de gaze naturale și energie electrică, al căror consum a crescut în perioada rece.

„Toți așteaptă să vadă cum va evolua situația pe viitor. Instabilitatea politică afectează piața valutară. Sperăm că după normalizarea situației, totul va reveni în albia firească”, a precizat sursa din cadrul BNM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?