Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Fost judecător la CC: Leancă mai are șanse

13 feb. 2015,, 09:45   Politică
5755 3
Экс-судья КС: для Лянкэ еще не все потеряно
Foto: allmoldova.com
Candidatura lui Iurie Leancă la postul de premier ar putea fi propusă pentru a doua oară și el mai are șanse. Aceasta este opinia expusă de fostul judecător al Curții Constituționale (CC), expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, solicitat de agenția „Infotag” să comenteze eșecul suferit în urma votării pentru acordarea votului de încredere Guvernului Leancă.

Potrivit expertului, acum președintele Nicolae Timofti trebuie să reia consultările cu fracțiunile parlamentare, după care va desemna candidatul la postul de prim-ministru.

„În lege nu se stipulează termenul pentru chibzuirea asupra noii candidaturi, însă experiența numirii pretendenților din anii trecuți atestă că acest lucru va lua cel mult trei zile. Dacă presupunem că la 16 februarie noi vom avea un candidat nou la funcția de premier, atunci teoretic, la 3 martie ar putea avea loc următoarea votare pentru acesta”, a comunicat Osmochescu.

El a numit și termenul-limită pentru formarea Guvernului – 9 martie.

„Pentru procedura de formare a Guvernului sînt rezervate 45 de zile după propunerea primului candidat. Numărarea a început la 28 ianuarie. De aceea, teoretic, dacă va fi respins și al doilea candidat la postul de premier, atunci șeful statului ar putea să reușească să-l numească și pe al treilea. Iar cererea privind dizolvarea parlamentului nu este obligatorie. Președintele poate solicita dizolvarea parlamentului, dar nu este obligat să o facă”, a comunicat ex-judecătorul CC.

Totodată, există hotărîrea CC, potrivit căreia președintele este obligat să dizolve parlamentul în cazul în care acesta nu va forma guvernul timp de 45 de zile de la inițierea procedurii. În afară de aceasta, Parlamentul urmează să fie dizolvat dacă guvernul nu va fi format timp de 90 de zile din momentul demiterii precedentului cabinet de miniștri. Acest termen expiră la 9 martie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?