Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Termenul de concesionare a spaţiilor din instituţiile medicale va fi redus pînă la trei ani

12 feb. 2015,, 11:04   Politică
2717 0
Парламент уменьшит срок сдачи в аренду помещений медучреждений до трех лет
Foto: mamaplus.md
Comisia parlamentară pentru protecţie socială, sănătate şi familie a discutat miercuri proiectul de lege privind reducerea termenului de concesionare a încăperilor ce aparţin instituţiilor medicale de la 49 la trei ani.

Potrivit agenţiei "Infotag", preşedintele Comisiei, deputata comunistă Oxana Domenti, care este unul dintre autorii proiectului de lege, a opinat că arendarea încăperilor pe o perioadă atît de mare "nu este nimic altceva decît o privatizare ascunsă a proprietăţii de stat".

"Nu doar Parlamentul, dar şi Curtea de Conturi este îngrijorată de aceste acţiuni. Încăperile strategice sînt oferite în concesionare pentru farmacii private sau cafenele. Este o privatizare ascunsă, deoarece contractele nu pot fi revizuite. În situaţia dată termenul de arendare trebuie redus cu dreptul de a prelungi contractul după expirarea termenilor stipulaţi", a spus ea.

Reprezentanţii PLDM şi PDM au sprijinit proiectul, însă au propus introducerea excepţiilor pentru organizaţiile de caritate.

Vicepreşedintele Comisiei, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc, consideră că adoptarea documentele în varianta actuală pot dăuna organizaţiilor care urmăresc scopuri nobile.

"În unele spitale raionale sînt multe încăperi libere care pot fi folosite de fundaţiile de caritate, organizaţii care acordă ajutor paliativ sau care au deschis aziluri de bătrîni. Să nu admitem ca ideea noastră să creeze obstacole altor intenţii bune", a spus el.

Democrata Valentina Stratan, de asemenea, a fost de acord cu propunerea comuniştilor, însă a propus ca termenul maxim de arendare să fie de cinci ani.

Și liberalul Gheorghe Brega consideră că termenul de trei ani este prea mic şi îi poate speria pe investitori.

"Agentul economic a dorit să deschidă pe lîngă centrul medical un magazin, o farmacie, cafenea sau un centru medical privat. A investit o sumă mare de bani, iar peste trei ani, cînd încă nu şi-a returnat cheltuielile, este obligat să se ducă la medicul-şef pentru a cere continuarea contractului. Dacă medicul va refuza, antreprenorul va pierde banii. Acest subiect necesită atenţie sporită", a spus parlamentarul.

În rezultat, deputaţii au decis să-i audieze pe reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale şi centrelor medicale, precum şi ai Centrului Naţional Anticorupţie şi Consiliului Concurenţei, după care îşi vor prezenta opinia oficială vizavi de proiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?