X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Un producător a explicat de ce s-a scumpit zahărul

11 feb. 2015,, 17:30   Economie
5154 2
Foto: su.bb
„Nu voi fi original spunînd că și în Moldova prețul de comercializare a producției depinde de conjunctura de pe piață. Deprecierea monedei naționale, de asemenea, a fost unul dintre factorii ce au provocat creșterea prețului la zahăr pe piața internă”, a explicat pentru NOI.md spicherul administrației companiei moldo-germane „Sudzucker Moldova”, Alexandru Koss.

Încă nu demult, un kilogram de zahăr la Piața Centrală din Chișinău costa 9,5 lei. Ulterior, prețul a crescut cu un leu, iar acum 1 kg de zahăr costă nu mai puțin de 11 lei.

„Cu ceva timp în urmă, diferența dintre prețul la zahăr pe piața internă și pentru export era minimă. Însă după deprecierea monedei naționale prețul de export a crescut considerabil. De acest lucru s-au folosit speculanții, care au cumpărat zahărul și apoi l-au transportat spre vînzare în România, în cantități mici, dar cu regularitate. De aceea am decis să majorăm nițel prețul intern, astfel încît acesta să fie mai aproape de prețul de export. În prezent, prețul de export în dolari și euro a rămas același, însă, din cauza deprecierii leului, a crescut prețul de producție, care acum constituie 8,4 lei/kg”, a precizat Koss.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?