X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Farit Muhametşin: Rusia nu intenţionează să se înstrăineze de poporul moldovenesc

11 feb. 2015,, 11:05   Politică
4707 13
Мухаметшин: Россия не намерена отгораживаться от молдавского народа
Foto: novostipmr.com
Rusia nu intenţionează să ridice în jurul său ziduri şi, cu atît mai mult, să se îngrădească de poporul moldovenesc, cu care are multe în comun. Astfel a relatat într-un interviu pentru agenţia rusă de presă "Новости" ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldovei, Farit Muhametşin.

„Sîntem în continuare deschişi pentru discuţii constructive cu Chişinău, în scopul de a identifica formula în care se vor reflecta interesele ambelor părţi şi care va asigura condiţii pentru cooperare reciproc avantajoasă în domeniul comercial-economic”, a spus diplomatul.

Ambasadorul a comunicat că comerţul dintre Rusia şi Moldova, conform datelor Serviciului Federal Vamal al FR, s-a majorat timp de 11 luni ale 2014 cu peste 6% şi a atins $1,597 miliarde. Totodată, exportul din Federația Rusă s-a majorat cu 15,6%, în timp ce importul din Moldova s-a redus cu 20,8%.

Potrivit diplomatului, reducerea volumelor comerţului a fost influenţată de semnarea de către Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

„Rusia respectă cursul de politică externă ales de conducerea Republicii Moldova. Avînd în vedere că cooperarea ţărilor noastre în diferite domenii este destul de largă şi are caracter tradiţional, partea rusească, desigur, a acţionat pornind de la considerentul că partenerii moldoveni nu doar ne vor informa despre planurile de asociere cu UE, dar şi vor discuta consecinţele acestui pas important pentru interacţiunea noastră”, a menţionat diplomatul, adăugînd că partea moldovenească susține că înţelegerile privind zona de liber schimb cu UE, incluse în Acordul de asociere, în nici un mod nu contravin Acordului privind zona de liber schimb în CSI, semnat de opt ţări ale Comunităţii, inclusiv de Rusia şi Moldova.

„Noi însă sîntem de părere că participarea concomitentă a Moldovei la două zone de liber schimb – CSI şi UE – poate genera riscuri pentru economia rusească. Şi, avînd în vedere planurile de aplicare preliminară a Acordului de asociere pînă la ratificare de către toate ţările membre ale UE, Guvernul rus, pe 31 iulie 2014, a luat o decizie forţată de a introduce taxe vamale în privinţa unor mărfuri moldoveneşti”, a spus Muhametşin.

Vorbind despre perspectivele reglementării transnistrene, diplomatul a amintit că "Federaţia Rusă este mediator al procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi garant al îndeplinirii acordurilor în cadrul acestui proces".

"Acest statut subînţelege responsabilitate mare şi partea rusească acţionează conştientizînd pe deplin acest fapt. Rusia participă la identificarea căilor de soluţionare a problemei transnistrene bazîndu-se pe respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova la definirea statutului special al Transnistriei. Sperăm la o reluare cît mai grabnică a negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul "5+2", a subliniat Muhametşin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?