X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Aproximativ 20 de mii de oameni au trecut prin ghetoul din Chișinău în anii de ocupație română

11 feb. 2015,, 11:30   Societate
5441 7
Foto: newsmoldova.md
Aproximativ 20 de mii de oameni au trecut prin ghetoul de la Chișinău în anii de ocupație română din 1941-1945, a declarat pentru studioul ”Sputnik-Moldova” cercetătorul istoric al poporului evreiesc Evghenii Brik, transmite agenția News-Moldova.

”Ghetoul de la Chișinău a existat de la sfârșitul lui iulie-începutul lui august 1941. El era dislocat între strada Ismail și actualui bulevard Grigore Vieru. În ghetou se aflau permanent 12 mii de oameni. Și permanent acolo erau împușcați întemnițații. Cea mai mare parte dintre oamenii care erau deținuți în ghetou erau femei, copii și bătrâni. Bărbații, tinerii și tinerele, cei care puteau opune rezistență, au fost împușcați în primele zile ale ocupației”, a rmarcat Brik.

Potrivit lui, în zona satelor Ghidighici și Visterniceni au fost împușcați aproximativ 500 de tineri și tinere.

”În același timp, în Chișinău e înălțat un monument al lui Octavian Goga, în cinstea lui a fost denumită o stradă din Chișinău, care se mărginește cu ghetoul din Chișinău. Octavian Goga, fostul prim-ministru al României din 1937, este cunoscut prin faptul că a adoptat legea cu privire la deposedarea de cetățenie a tuturor evreilor. Am documente în arhiva de familie care mărturisesc că cetățenia pierdută evreii o puteau redobândi doar prin judecată. Iar în Basarabia, de acest lucru se ocupa Tribunalul militar. De ce a fost așa, nu se știe, istoricii au opinii diferite în acest sens”, a spus Brik.

El a mai adăugat că istoricii români aduc cifra de 380 de oameni-evrei asasinați în anii regimului pronațist din România și a ocupației Basarabiei și Bucovinei de Nord.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?