Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Drama unor moldoveni care au sperat să câştige un ban peste hotare

9 feb. 2015,, 10:50   Societate
4764 2
История обманутых гастарбайтеров, желавших трудоустроиться в Германии
Foto: bigpicture.ru
Din dorinţa de a-şi găsi un loc de muncă peste hotare, zeci de oameni apelează la agenţii de recrutare. Din păcate, de multe ori, ceea ce li se promite aici, nu prea corespunde realităţii atunci când ajung la destinaţie. Se întâmplă ca moldovenii migranţi să fie abandonaţi, fără a li se oferi un loc de muncă. Iar cei care ar trebui să aibă grijă de angajarea lor, se fac nevăzuţi cu tot cu banii încasaţi pentru servicii.

Aceşti bărbaţi se adună periodic în capitală să discute despre problema lor comună. Şi-au găsit un loc de muncă în Germania prin intermediul unei companii care oferă servicii de plasare în câmpul muncii peste hotare. S-au adunat 45 de persoane care trebuiau să plece să lucreze în construcţii.

"Pentru salariile noastre mici din Republica Moldova, toţi vor dori să plece pentru 8 euro pe oră", a spus Ilie Rotaru.

Doar că odată ajunşi în Polonia, la frontiera cu Germania, toţi cei 45 de bărbaţi au fost rugaţi să se cazeze într-un hotel.

"Când am intrat în hotel, mă scuzaţi că nici nu ştiu cum să mă exprim, doi puşcăriaşi, un polonez şi un ucrainean. El ne lasă la aceia, iar celălalt dispărea cu totul", a menţionat Igor Boţan, o altă victimă.

Deci, reprezentantul firmei de plasare în câmpul muncii a dispărut.

"Acei bani, suma de 550 de euro, cu care noi ne-am dus încolo, noi i-am împrumutat, la procente", a explicat Constantin Bandalac.

Am mers la firma prin intermediul căreia aceşti bărbaţi s-au pornit la muncă peste hotare ca să auzim cum explică angajații ei peripeția.

Ei susţin că reprezentantul firmei lor, responsabil de acest contract, trebuia să ducă la muncă peste hotare doar 17 persoane. Pe ceilalți i-a adunat fără ştirea conducerii firmei.

"El le-a spus că îi adună prin intermediul firmei. Ei au venit aici şi s-a dovedit că ei se întâlneau cu el în stradă", a menţionat un director al unei companii de prestare a serviciilor de angajare în câmpul muncii.

Am încercat să vorbim cu fostul reprezentant al firmei care i-a lăsat pe aceşti oameni în Polonia şi a dispărut. Am mers la el acasă, dar nu l-am găsit. Şi nici la telefon nu a răspuns.

Procurorul ne lămurește că dosarul penal este intentat pe motivul organizării migraţiei ilegale. Deşi durează deja de doi ani, ancheta n-a ajuns deocamdată pe masa judecătorilor.

"Problema generală sunt părțile vătămate. S-au adresat 14 persoane. Au mai rămas şapte persoane. Până la momentul de față ele nu sunt pe loc deși, practic suntem impuși să le așteptăm într-un fel oarecare", a spus procurorul Gheorghe Graur.

La Centrul de informare a muncitorilor migranţi aflăm că întâmplările de acest gen sunt destul de frecvente.

"Avem foarte multe plângeri. Cred că în fiecare lună la 30–40 de cazuri", a explicat juristul din cadrul Centrului de Informare a Muncitorilor Migranţi, Mihail Cebotari.

Mihai Cebotari ne lămurește că în majoritatea cazurilor este destul de greu de tras la răspundere compania care a prestat servicii, pentru că între migranţi şi aceştia deseori nu sunt încheiate contracte sau chiar dacă sunt încheiate, sunt superficiale. În plus, deseori oamenii nu au niciun cec sau recipisă drept dovadă că le-au plătit firmelor anumite sume de bani.

Am solicitat de la Inspectoratul General al Poliţiei o statistică a cazurilor de escrocherii de acest gen înregistrate de ei. Ne-au direcţionat la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane.

"Pe parcursul anului, exploatarea prin muncă a avut loc în raport cu 87 de victime dintre care marea majoritatea sunt bărbaţi", a spus directorul Centrului pentru combaterea traficului de persoane, Ana Revenco.

Când e vorba de cazuri catalogate drept escrocherie prin promiterea unor locuri de muncă, majoritatea acestora sunt înregistrate în Polonia şi Marea Britanie. Însă în cazurile de trafic de persoane în scop de exploatare prin muncă – aproape toate sunt înregistrate în Federaţia Rusă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?