Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Socialiștii au criticat bugetul SUA

4 feb. 2015,, 15:20   Politică
4040 5
Foto: actualitati.md
„Partidul Socialiştilor din Republica Moldova îşi exprimă indignarea faţă de decizia preşedintelui SUA, Barak Obama, de a prevedea în bugetul pentru anul 2016 suma de 51 milioane de dolari pentru Moldova şi Georgia «în scopul ripostării presiunilor din partea Rusiei»”. Declarația a fost făcută de PSRM, relatează NOI.md.

Socialiștii se arată deranjați în mod deosebit de faptul că „sumele prevăzute pentru a fi alocate Moldovei, sînt incluse în capitolul «Asigurarea securităţii naţiunii». În capitolul respectiv se menţionează că în buget vor fi prevăzute cheltuieli pentru «susţinerea politică, economică şi militară a aliaţilor NATO şi a statelor partenere din Europa» drept răspuns la «acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse şi a exercitării de presiuni asupra opţiunilor de politică externă şi internă a ţărilor vecine»”.

Altfel spus, SUA, în schimbul unei anumite finanţări, impune conducerea Moldovei să renunţe la statutul de neutralitate al ţării, prevăzut de Constituţie. Astfel de acţiuni reprezintă o manifestare de imixtiune flagrantă în afacerile interne ale statului suveran Moldova. Aceste acţiuni reprezintă o sfidare a Constituţiei Republicii Moldova, prin care Moldova este declarată stat suveran şi neutru.

În declarație se mai menționează: „În plus, proiectul bugetului SUA prevede alocarea sumei de 16 milioane de dolari «pentru contracararea propagandei ruseşti în mass-media». În paralel cu tentativele de a interzice difuzarea posturilor de televiziune ruseşti pe teritoriul Moldovei, conţinute în nota analitică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, astfel de acţiuni reprezintă un act de atac nedisimulat împotriva libertăţii de exprimare şi independenţa mass-mediei în Moldova”.

Potrivit PSRM, acţiunile de acest gen din partea SUA intră într-o contradicţie evidentă cu o serie de dispoziţii ale Constituţiei:

- articolul 1, conform căruia Moldova este un stat independent;
- articolul 5, care prevede că nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului;
- articolul 11, care stipulează ideea de neutralitate permanentă a Moldovei.

„Ne exprimăm indignarea faţă de atitudinea conducerii Moldovei, care are datoria de a fi garantul suveranităţii şi independenţei ţării şi care a trecut sub tăcere o manifestare atît de evidentă de imixtiune a unui stat străin în afacerile interne ale Moldovei”, se mai spune în declarație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?