X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Materialele de construcţie s-au scumpit

4 feb. 2015,, 09:00   Economie
5293 1

Foto: noi.md

Cei care intenționau să inițieze lucrări de reparație în locuințe ori să-și construiască o casă vor trebui să-și revadă bugetele. Materialele de construcţie s-au scumpit, în medie, cu 10 la sută, din cauza deprecierii leului în raport cu euro și dolarul.

Importatorii spun că prețurile puteau crește și mai mult, dacă nu era semnat Acordul de Liber Schimb cu UE.

"Deprecierea leului este direct proporţională cu ridicarea preţurilor. Sînt anumite materiale care sînt aduse de exemplu din China sau alte ţări care nu sînt în UE. Adică ele nu s-au scumpit numai cu 10 la sută, dar în medie trebuie să se scumpească cu 15-16 la sută", a declarat directorul de companie, Oleg Bulat.

Reprezentanții magazinelor de materiale de construcţie spun că, o găleată de 30 de kilograme de tencuială decorativă s-a scumpit cu peste 100 de lei, pînă la 1.430 de lei. Cu tot cu 10 la sută a crescut preţul adezivului, care costă acum 251 de lei pentru 25 de kilograme.
Vopseaua s-a scumpit, în medie, cu 200 de lei pentru 14 litri și costă aproximativ 2.300 de lei.

Şi mobila s-a scumpit cu 30 la sută. Producătorii spun că importă materia primă, iar cheltuielile au crescut, din cauza deprecierii leului.

"La acest dulap s-a scumpit în primul rînd mecanismul cu 10%. A costat 1.450 de lei, iar la momentul de faţă costă 1.680 de lei. Dacă metrul pătrat de sticlă anul trecut costa 380 de lei, la momentul de faţă costă 520 de lei", a spus producătorul de mobilă Vadim Ionașco.

Oamenii spun că, din cauza situaţiei de pe piaţa valutară, salariile şi aşa mici, abia le ajung acum pentru strictul necesar:

"Acum nici de mîncare nu ne ajunge, sincer să vă spunem. E straşnic ce se face la noi în ţară. Nu ştiu cum o să trăim noi mai departe cu un slariu de 1.500-2.000 de lei."

"Sîntem obligaţi să cumpărăm strictul necesar. Atît! Pentru altceva nu ne ajunge."

"Cred că care sînt plecaţi peste hotare au posibilitate să investească şi în mobilă şi în reparaţie, dar care muncesc aici..."

De la începutul anului, dolarul s-a apreciat cu doi lei şi 40 de bani, iar euro cu un leu şi 42 de bani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?