Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Expert: Delapidările de la BEM vor să le acopere din contul banilor destinați agricultorilor

3 feb. 2015,, 14:45   Economie
6337 0
Foto: noi.md
„Mi s-a creat impresia că delapidările de miliarde de lei de la Banca de Economii încearcă să le acopere cu fondurile alocate subvențiilor în agricultură. Altfel nu pot fi explicate acțiunile Ministerului Finanțelor în chestiunea ce ține de formarea fondului de subvenții pentru agricultori pe anul 2015”, a declarat pentru NOI.md președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Interlocutorul a reamintit că „în anul trecut fondul de subvenții pentru producătorii agricoli a însumat 564 de milioane de lei, 64 de milioane din care au fost alocate de Programul Parteneriatului Estic. Tot atunci funcționarii europeni au promis să majoreze, începînd cu anul 2015, valoarea anuală a mijloacelor financiare destinate dezvoltării agriculturii Moldovei pînă la 17 milioane de euro (340 de milioane de lei la cursul actual). În afară de aceasta, noi am sugerat Guvernului să canalizeze accizele de la vînzarea motorinei către agricultori, și nu în Fondul rutier. Acest lucru ar oferi suplimentar încă 300 de milioane de lei”.

„Fondul de subvenții ar depăși atunci valoarea de un miliard de lei, ceea ce este nu chiar mult, ținînd cont de embargoul rus și de faptul că necesitatea reorientării spre alte piețe este o activitate suficient de costisitoare. Să nu uităm și despre deprecierea valutei naționale, ceea ce va determina majorarea cheltuielilor fermierilor legate de procurarea motorinei, erbicidelor, îngrășămintelor cu cel puțin 20 la sută. Iar Ministerul Finanțelor în acest timp prevede în bugetul de stat un fond de subvenții în valoare de 610 milioane de lei, inclusiv mijloacele oferite de programul Parteneriatului Estic, adică statul taie chiar din fondurile din anul trecut”, a specificat Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?