X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

SUA vor aloca Moldovei și Georgiei 51 de milioane de dolari pentru a rezista presiunii Rusiei

3 feb. 2015,, 11:00   Economie
4935 1
Foto: newsmoldova.md
Statele Unite ale Americii vor aloca Moldovei și Georgiei 51 de milioane de dolari, iar Ucrainei – 117 milioane de dolari, pentru a opune rezistență presiunii Rusiei și acțiunilor ei agresive, relatează NOI.md.

Potrivit informațiilor difuzate de presa străină, acest fapt este prevăzut în proiectul bugetului SUA pe anul financiar 2016, introdus în Congres de către președintele SUA Barack Obama. După cum se menționează în mesajul bugetar al președintelui american, „drept replică la acțiunile agresive ale Federației Ruse, în buget au fost incluse propunerile privind susținerea politică, economică și militară a aliaților din cadrul NATO și statelor partenere din Europa”. Totodată, de asistență vor beneficia și guvernele țărilor care au devenit „principalele ținte ale presiunii” din partea Rusiei.

După cum se specifică în documentele anexate la buget, se prevede alocarea a 117 milioane de dolari, pentru „opunerea rezistenței acțiunilor agresive ruse în Ucraina”, precum și a sumei de 51 de milioane de dolari „pentru a rezista presiunii Rusiei și activității de destabilizare în Moldova și Georgia”. În afară de aceasta, administrația SUA intenționează să cheltuiască 275 de milioane de dolari pentru asigurarea garanțiilor la creditele Ucrainei, pînă la 1 miliard de dolari pentru desfășurarea reformelor, executarea cerințelor FMI și alte acțiuni. Bugetul SUA va mai include finanțarea pentru consolidarea în Moldova, Ucraina și Georgia a democrației, extinderea posibilităților forțelor de securitate, asigurarea supremației legii și combaterea corupției, susținerea în procesul de integrare în Uniunea Europeană, dezvoltarea comerțului și securității energetice. În buget se mai prevăd cheltuieli pentru contracararea „propagandei ruse în întreaga Europă și Asia Centrală”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?