X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Cum se trăieşte în căminele unor şcoli profesionale din ţară

2 feb. 2015,, 09:30   Societate
5807 0

Foto: timpul.md

Elevilor din Moldova, care locuiesc în cămine, le sînt repartizați doi metri pătraţi. Este constatarea Curţii de Conturi, în urma unor controale la căminele şcolilor profesionale. În unele cazuri, sînt cazaţi și cîte opt copii în camere de 18 metri pătraţi.

Căminul şcolii profesionale numărul trei din Chişinău are 104 camere în care sînt cazaţi peste 600 de elevi. În două dintre acestea locuiesc și cîte opt copii. Asta chiar dacă legislația prevede o suprafață de cel puţin şase metri pătraţi. Tinerii s-au obişnuit cu aceste realități.

"Încerăm să facem să ne ajungă dintr-o bucată, să mîncăm toţi, să fie ca într-o familie", a spus elevul Cristian Creţu.

Colegii lui Cristian spun că sînt nevoiţi să se spele în camere, deoarece în cămin nu este apa caldă:

"O problemă este lipsa unei băi. În rest totul e ok".

"Inclusiv condiţiile, sînt poate nu în cea mai mare parte mulţumit, dar minimum este".

În raportul Curţii de Conturi se mai arată că în acest cămin sînt cazate persoane străine, fără acordul Ministerului Educaţiei. Directorul şcolii îi contrazice pe auditori.

"În căminele noastre nu locuiesc persoane străine. Doar elevii, angajaţii şcolii şi cei cazaţi aici la indicaţiile Ministerului Educaţiei", a menţionat directorul Şcolii profesionale nr. 3 din Chişinău, Iurie Raşculiov.

Nici la şcoala profesională numărul trei din Bălţi situaţia nu este mai bună. Elevii sînt cazați cîte patru sau cinci în camere pentru două sau trei persoane.

"La veceu trebuie de făcut reparaţie, pentru că este vechi deja", a menţionat o elevă.

Reprezentanții administraţiei căminului spun că nu au bani pentru reparaţie.

"Ar fi de dorit să dispunem la toate etajele de paturi noi, de noptiere, dulapuri, poliţe pentru cărţi", a explicat administratoarea căminului, Florina Laiu.

În Moldova sînt 61 de instituții de învățămînt secundar profesional şi tot atîtea cămine. Elevii plătesc anual, în medie, între 500 şi 2000 de lei pentru cazare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?