Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Piața merelor în Moldova stagnează

30 ian. 2015,, 09:00   Economie
5112 3
Foto: vidsboku.com
Piața merelor din Republica Moldova se află în stagnare, informează NOI.md. Potrivit experților proiectului „APK-Inform: ovoșci & fruktî”, producătorii de mere din Moldova continuă să se confrunte cu consecințele embargoului impus de Rusia: prețurile balansează la nivelul minim critic, pe fundalul lipsei cererii active pe piața internă și din partea exportatorilor.

În prezent, fermierii moldoveni sînt dispuși să vîndă soiurile roșii de mere la un preț de 3-5 lei/kg (0,17-0,28 dolari/kg), iar soiurile verzi – nu mai scump de 4-5 lei/kg (0,23-0,28 dolari/kg). Potrivit producătorilor locali, prețurile practic s-au egalat cu prețul de cost al merelor, de aceea păstrarea lor în continuare fără perspective de export își pierde orice argumentare economică.

De menționat că, anul trecut, pomicultorii din Moldova la fel vorbeau despre cererea mică pentru export, însă, datorită livrărilor regulate în Rusia, chiar și în cantități mici, producătorii de mere își puteau vinde marfa cu 20-25% mai scump decît în prezent.

Amintim că Rusia a discutat cu Moldova posibilitatea reluării livrărilor de mere. Reprezentanții „Rosselhoznadzorului” au avut o discuție telefonică cu funcționarii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Moldova (ANSA). Discuția a avut loc la inițiativa părții ruse și s-a axat pe posibilitatea reluării importului de mere moldovenești în Rusia. ANSA s-a arătat dispusă să prezinte oficial părții ruse garanții de securitate la mere și lista producătorilor moldoveni interesați de exportul acestor fructe pe piața rusă. Părțile au menționat că este necesar ca reprezentanții „Rosselhoznadzorului” să efectueze auditul sistemului moldovenesc care garantează respectarea cerințelor fitosanitare internaționale și ruse. De asemenea, au fost stabilite persoanele de contact pentru continuarea procesului de reglementare a situației create.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?